Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varje röst är värd två

Hur många ska rösta? Händerna i luften räknades både före och efter EU-debatten på Härnösands teater.
Särskilt många nya verkade inte värvas bland 300 ungdomar från gymnasiet på plats.

EU-debatten för unga var arrangerad av landstinget Västernorrlands regionala ungdomsråd och Härnösands ungdomsråd tillsammans.

Det blev ett rätt livligt meningsutbyte som spände över många frågor som inte alltid avgörs av EU. Politiskt spelar det stor roll.

– EU ska besluta det som EU är bra på, inte vargjakt och snus, tyckte till exempel Charlotta Enqvist (KD).

– Ska EU bestämma om ungdomsarbetslöshet och surströmming? Nej, men miljö och migration, menade Emil Källström (C).

Just miljö och klimat var ord som florerade flitigt. Andra begrepp som trendade hårt under en och en halv timmes debatt var feminism, fredsprojekt, rasism och ekonomisk kris.

Tre av deltagarna kandiderar faktiskt i EU-valet även om namnen står långt ner på röstsedlarna: Peder Björk (S), Annelie Luthman (FP) och Göran Hådén (MP).

Övriga kandiderar i riksdagsval och kommunval i höst: Erik Hultin (PP), Christina Höj Larsen (V), Elin Nilsson (M), Charlotta Enqvist (KD) och Emil Källström (C).

Vem som vann låter vi vara osagt.

Men vinnare är knappast Feministiskt initiativ eller Sverigedemokraterna som inte fanns på plats. FI svarade på inbjudan att de jobbar ideellt och inte kunde komma. SD tackade ja men dök aldrig upp.

Efteråt delade partierna flygblad till gymnasieeleverna. "Härnösand-Stockholm 2,5 timmar" var ett budskap, "Sverige förnyas. Politiken också" var ett annat. Partifärger? Gissa.

– EU påverkar dig. Var med och påverka EU, manade ungdomsrådet.

Och Elin Nilsson (M) skickade med tipset:

– Eftersom valdeltagandet är så lågt blir varje röst värd två röster.