Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varifrån kommer allt detta vetenskapsförakt?

Bryr vi oss inte om föreslagen politik bygger på vetenskap eller vanligt enkelt tyckande?

Förra veckan skrev ledarsidan om elöverkänslighet. En sjukdom med många högst reella symtom på ett högst reellt lidande men som ändå inte är en sjukdom. För den vetenskapliga kopplingen mellan elektromagnetiska fält och dessa symtom finns inte. Symtomen beror enligt all befintlig forskning på något annat.

Men säg det till den som känner sig helt övertygad...

”Med all strålning i luften borde det bli fysiska konsekvenser”, menar vissa. ”Jag märker ju att jag är tröttare nu än innan det fanns wi-fi (en trådlös internetuppkoppling) överallt”, säger nån annan. ”Jag sover sämre när jag suttit framför datorn”, säger en tredje.

De tror, tycker och drar slutsatser. Men det räcker inte. Det är inte vetenskap.

Så till ledarsidan har inkommit en hel del reaktioner från folk som kallar undertecknad för både inskränkt, fördomsfull och okunnig för att vidhålla att vård måste vila på vedertagen vetenskap och empiri – och inte på tro och tyckande.

Det handlar inte om att göra sig överlägsen gentemot utsatta människor utan faktiskt stå upp för deras rätt att få rätt vård.

De som prånglar naturläkemedel som gör mer ont än gott eller förespråkar behandlingar utan stöd i vetenskapen som lurar sjuka människor att vända ryggen till forskningsbaserad vård har helt enkelt inte en vän på den här ledarsidan.

Och det är inte heller bara inom sjukvården ledarsidan menar att vetenskap och empiri är viktigare än tyckande. Det gäller även skolan.

Har nån frågat folkpartiledaren Jan Björklund vad han tror om elöverkänslighet eller antroposofi? Det vore intressant att veta med tanke på att han inom skolpolitiken förkastar vetenskap och menar att ”beprövad erfarenhet” nog ändå är viktigare. För det är ju precis vad företrädare för dessa hittepå-grupper säger också.

Björklund får, återigen, kritik av Vetenskapsrådet för att fortsätta hävda att tidigare betygsättning av barn skulle ge bättre kunskapsinlärning. Men han ger sig inte.

Det är Vetenskapsrådets högt utbildade medlemmar – professorer i pedagogik bland annat – som har fixa idéer, inte han.

Att Vetenskapsrådets pågående forskningsprojekt kring skolan har gått igenom 6 000(!) artiklar i utbildningsvetenskapliga och samhällsvetenskapliga databaser och studerat ett 40-tal avhandlingar och inte hittat ETT STÖD I EN ENDA AV DEM för att tidig betygsättning är rätt väg att gå, viftar Björklund bort.

Att de tvärtom visar att tidiga betyg påverkar speciellt lågpresterande elever NEGATIVT, viftar den tidigare utbildningsministern också bort.

Till TT förklarar Christian Lundahl, professor i pedagogik vid Örebro universitet, som har lett Vetenskapsrådets betygsprojekt, att det handlar om elevernas självbild.

– Om man har problem med skolan så behöver man återkoppling med en optimistisk syn på sina möjligheter att klara skolan. Det är en av de allra viktigaste faktorerna för att hjälpa svagpresterande elever.

Men folkpartiledaren vill inte lyssna på det örat. Han tycker grejer, det måste vara viktigare.

Kanske är det också därför Folkpartiet på onsdagen presenterade ett ”integrationspolitiskt” förslag att ställa hårdare krav på invandrare att skaffa jobb, utan att ha en enda studie som backar upp den ”liberala” uppfattningen att hög arbetslöshet bland invandrare beror på slappa krav.

När Aftonbladets reporter undrar om det ”finns någon studie som visar att problemet skulle vara att drivkraft att skaffa jobb saknas hos invandrare i dag?” viftar Björklund bort frågan med ett enkelt ”Det är uppenbart att arbetslösheten är hög”.

Folkpartiet vill inte veta av vetenskap. Vill inte underbygga politiska förslag med fakta. Vill bara tycka saker och hoppas att det finns tillräckligt många väljare som också tycker ryggmärgskänsla räcker.