Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargreviret i Junsele måste bevaras

I Junsele håller ett vargrevir på att bildas. Reviret är en nyckel till en stark svenska vargstam; om det inte bevaras så har i princip alla försök till förstärkning av vargens genetik misslyckats.

EU driver ett överträdelseärende mot Sverige sedan vargjakten 2010. Man ställer krav på att Sverige skall ha en genomtänkt förvaltningsplan för varg för att dess framtid i Sverige och Skandinavien skall vara tryggad.

Miljöminister Lena Ek är ansvarig för EU-kontakterna men har hittills inte levt upp till förväntningarna. Hon har EU:s uppdrag att ta fram en förvaltningsplan för en livskraftig vargstam men hon gör sitt bästa för att smita från sitt ansvar. För en dryg vecka sedan berättade hon att hon träffat EU-kommissionär Janez Potočnik för att beskriva hur arbetet fortskrider. Potočnik kommenterade mötet syrligt på twitter som “två minuters snack i förbifarten, knappast ens ett informellt möte".

I veckan har Lena Ek så i debattartiklar i svensk landsortspress förklarat att allt är klart, allt är levererat och att det inte längre finns några formskäl att hålla överträdelseärendet vid liv. Detta är att förvirra det svenska folket. Läget är inte alls under kontroll, EU har inte fått vad man vill ha. Och det brådskar. Innan nyår skall det vara klart.

Grundproblemet är att den svenska vargstammen är isolerad från den mycket större finsk/ryska vargstammen och har inavelsproblem. Vargrevir har hittills inte har tolererats i renbetsesland, det vill säga i princip hela Norrland norr om Hälsingland men enstaka vargar har vandrat från Finland till Mellansverige, en lång och riskfylld väg. För långsiktig fortlevnad måste nytt genetiskt material tillföras i betydligt snabbare takt och EU kräver en redovisning av hur detta skall ske.

Den tik som nu bildar revir i Junseletrakten är en sådan invandrad varg. Den har fått flytthjälp söderut tre gånger på mindre än ett år men varje gång vandrat tillbaka till Mellannorrland. Den är alltså fast besluten att det är i våra skogar den vill vara och får den bilda revir utan att störas kommer den att bidra med nya friska gener till vår vargstam. Dessutom blir reviret en refug som underlättar för fler vargar att komma till oss från Finland.

Knappast några av de försök som hittills gjort att förstärka vargstammen har lyckats. Om regeringen vill behålla någon som helst trovärdighet i rovdjursfrågor krävs resultat och den enda närliggande möjligheten är att trygga Junselereviret.

Men vargar i renbetesområde, hur skall det gå till?

Vargreviret i Junsele måste bevarasi är helt övertygade om att det går att lösa bara vilja finns och incitamenten är tillräckligt stora. Vi lever i en modern tid och möjligheten till planering och hänsynstagande har aldrig varit större. Men det gäller att bestämt markera att det inte bara handlar om ett kortsiktigt åtagande utan att vi alla som bor och verkar i Mellannorrland har ett ansvar för att reviret finns kvar och inte skadas. Det gäller den svenska vargstammens framtid men det gäller också Sveriges förmåga att leva upp till internationella miljökonventioner.

Jakob Norstedt-Moberg, Gruppledare (MP) Örnsköldsvik

Mats Hedell, Gruppledare (V) Örnsköldsvik

Nils-Arne Nordlander, (V) Örnsköldsvik

Agneta Eliazon

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel