Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargrevir behövs längs Norrlandskusten

Annons

Jag föreslår att vargrevir skall få etableras längs Norrlandskusten upp till hela Finlands landsgräns, som en korridor öster om renskötselområdets åretruntmarker. Jag anser också att Sverige inte har en gynnsam långsiktig bevarandestatus på varg som det är nu, med ett golv på bara 270 vargar, med den begränsning och isolering av vargstammen som är i dag.

Vargens utbredningsområde är i dag INTE sammanhängande med den finsk-ryska vargstammen. Jag anser att Linda Laikre med sin populationsgenetiska forskning har helt rätt i det hon framför i två Youtubefilmer:

https://www.youtube.com/watch?v=1QJ7Zy--nVQ

https://www.youtube.com/watch?v=VFwxm9XaF_s

Enligt Linda Laikre så finns det i bevarandebiologiska sammanhang en bred vetenskaplig samsyn om att nivån på långsiktigt livskraftiga populationer ska beakta en evolutionär nivå med möjligheter till överlevnad och utveckling i fas med förändringar i miljön.

Enligt Svenska rovdjursföreningens generalsekreterare Ann Dahlerus, så betyder det: ”Att populationen har en så kallat genetiskt effektiv populationsstorlek om minst 500, eller ingår som en del av ett geografiskt och genetiskt sammanhängande system av populationer som tillsammans har effektiv populationsstorlek om minst 500.”

”Om vargstammen blir genetiskt sammanhängande med den finsk-ryska populationen, vilket förutsätter förekomst av varg i renskötselområdet, blir Sveriges referensvärde en andel av det totala antal som krävs för gynnsam bevarandestatus, eftersom den svenska vargstammen då blir en del av en större population. Om vargstammen däremot under överskådlig tid kommer att vara fortsatt isolerad i Mellansverige krävs att beståndet i Sverige och Norge gemensamt uppfyller det krav som ställs på gynnsam bevarandestatus”.

Genetiskt effektiv populationsstorlek = ”Antalet förökande individer i en ideal population”. (Wikipedia).

Så den verkliga vargstammen behöver vara betydligt större. Enligt Rovdjursutredningens internationella forskargrupp behövs det mellan 3 000 och 5 000 vargar i Skandinavien samt ryska Karelen, och ett fritt utbyte av individer inom utbredningsområdet, för att bryta inaveln. Det är vad som krävs för en livskraftig vargstam.

Raptor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel