Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargparet i Junsele kan skjutas

Vargparet vid Betarsjön norr om Junsele får leva.
Det beslutade regeringen vid lunchtid i torsdags. Men frågan är om de får leva längre än till sin första kull valpar.
Naturvårdsverket fick också i uppdrag att förhandla med samebyarna om en lösning som även tillgodoser deras intressen.

Annons

Klicka här för att se bildspelet i mobilen

Vargarnas framtid är långt ifrån bara en biologisk fråga. Det är också politik på hög nivå.

Redan på onsdagskvällen genomfördes ett möte i Vilhelmina med representanter för Naturvårdverket, berörda samebyar och länsstyrelserna.

Vad som framkom där var en målsättning från Naturvårdsverket om att vargparet inte ska flyttas utan ges chansen att fortplanta sig. Ett besked som samebyarna blev besvikna över. Samerna är rädda att vargarna ska riva renar och sprida renhjordarna, något som orsakar mycket extraarbete.

Ur bevarandesynpunkt anses de gener tiken har med sig från Ryssland/Finland vara extremt viktiga. De kan bidra till att minska den kraftiga inaveln bland Skandinaviens vargstam.

Frågan är nu vad som händer med vargparet på sikt. Den 4-åriga honan har flyttats tre gånger med helikopter och det finns beslut att inte göra ett fjärde försök. Sedan honan redan i våras, bara någon vecka efter sista flytten, återvänt fick hon någon gång i sommar sällskap av hannen. Det är en något yngre hanne som man via DNA i avföringen kan se har kommit hit vandrande från Acksjöreviret i norra Värmland.

Kan ett tänkbart scenario vara att ni låter vargarna få en första kull. Sedan tar ni valparna ur lyan och flyttar dessa till honor med revir utanför renbetesområdet och skjuter det vuxna alfa-paret? På så sätt skulle ju generna föras vidare, men man undviker en fast föryngring i renbetesområdet?

– Vårt uppdrag från regeringen sträcker sig fram till sista maj. Och det är inte meningen att det ska bildas ett fast par som förökar sig permanent i området, säger Naturvårdsverkets rovdjurssamordnare Ramona Burman.

Hon medger att den lösningen är något som diskuterats.

– Men för att det ska vara möjligt måste åtminstone någon av vargarna sövas och få en sändare, troligen hanen.

Ramon Burman utesluter inte heller att man söker dispens om att även få söva honan och montera på en sändare, trots att veterinärer inte gärna vill att ett djur ska behöva utsättas för detta fler än tre gånger. Den här gången handlar det dock inte om att flytta honan utan bara att sätta på ett halsband, någon som kan vara en mildare påverkan.

– Vi har redan tidigare förklarat för samerna, som inte vill ha vargparet här, att något flytt inte är aktuell. Nu ska vi istället inleda förhandlingar om andra lösningar och dessa har just påbörjats.

Annons