Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargen tillbaka i reviret

Junselevargen, som flyttades söderut för fjärde gången för ett par veckor sedan, har nu rört sig tillbaka till sitt gamla revir.

Den genetiskt viktiga vargtiken rörde sig inför påskhelgen i Örnsköldsviks och Åsele kommuner och har under de senaste dagarna återgått till sitt revir.

Enligt Naturvårdsverket finns för tillfället inga större rensamlingar i området, då samebyarna flyttat renarna under den tid vargen inte varit där. Vintertid betar annars 4 000-5 000 renar i området. 

I samband med flytten sattes ett så kallat drop-off halsband med gps-sändare på vargen. Detta lossnar efter några veckor och det har det nu gjort. Enligt Naturvårdsverket är det dock troligt att hon kommer fortsätta röra sig inom sitt revir.

Beslutet om att flytta vargtiken en fjärde gång var giltigt mellan den 12-31 mars 2013. Den 14 mars släpptes hon ut i Norrtälje kommun och har sedan dess vandrat norrut.

Flytten föranleddes av beslut om skyddsjakt - där varghannen sköts i januari i år - samt överklagan på det beslutet från rovdjursföreningar.

Vargen har enligt Naturvårdsverket orsakat omfattande skador för rennäringen och det har varit svårt att hitta en lösning.

Nu samarbetar länsstyrelserna med berörda samebyar kring åtgärder för att minimera risken att renskötseln skadas.