Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargen kommer – hur rädda är vi om våra barn?

I alla skolor har elever rätt till kostnadsfri skolskjuts, utifrån vad som är definierat i skollagen. Vissa lokala anpassningar kan därutöver göras i olika kommuner. Utgångspunkten vid bedömningarna är framför allt färdvägens längd, trafikförhållanden, funktionshinder eller någon annan särskild omständighet där syftet med det sistnämnda är att fånga upp situationer där det framstår som extra nödvändigt eller motiverat.

Ingen har väl missat att vargens utbredning ökar med såväl nya revir, antal individer och med en stark föryngring. Utifrån detta är det inte rimligt att skolelever ska behöva vandra upp till tre kilometer till den plats där skolskjutsen möter upp eller släpper av. Beträffande den risk som föreligger är till och med en kilometers gångavstånd för en sjuåring alldeles för långt.

I de fall skolelever bor inom eller i direkt anslutning till ett revir, ska skolskjutsarna lämna och hämta barnen i anslutning till hemmen.

Skolan är en arbetsplats för våra barn. Det är då lämpligt att jämställa detta med vad som gäller för den vuxne och dennes resor till och från sitt arbete. Här har man som utgångspunkt att det är bostaden som räknas. Färden anses i princip vara påbörjad respektive avslutad efter det att man passerat tröskeln till den egna bostaden. När det gäller beviljande av hemtjänst får man detta oavsett var man bor.

Vi inom Landsbygdspartiet oberoende förutsätter att kommunfullmäktige i berörda kommuner skyndsamt gör en revidering av skolskjutsreglementens tillämplighet och i förekommande fall säkerställer att inga barn ska riskera att träffa på vargen till och från skolan. I de fall skolelever bor inom eller i direkt anslutning till ett revir, ska skolskjutsarna lämna och hämta barnen i anslutning till hemmen.

Vi är medvetna om att det är ett stort pussel att planera in skolskjutsar och en revidering kan innebära mertrafik, eventuellt en extra tur. Men sammantaget måste våra barns säkerhet gå före kostnaden.

Lars Matsson, Anders Wetterholm, Monica Alfredsson, Irene Björklund

Landsbygdspartiet oberoende (LPo)

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Fler debattartiklar:

M: Vägarna måste vara framkomliga året om – behövs bättre underhåll

S: Vi ska hedra våra äldre – inte straffa dem

Landsbygden får för lite av skattekakan – inte konstigt att man känner sig blåst på konfekten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel