Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargen är kvar – oro bland samer

/

Förra vinterns uppståndelse kring Junselevargen har satt sina spår bland berörda samer.
– Det var inte så himla trevligt att bli uthängd som vargmördare och odjur, säger renskötaren Tomas Nejne.

Annons

I vintras skapade den numera rikskända Junselvargen omfattande problem för de samebyar som har vinterbetesmarker i området. De förebyggande åtgärderna hjälpte inte nämnvärt.

Länsstyrelsen utgår ifrån att vargen fortfarande är kvar i reviret utanför Junsele, ensam utan hane. Inför årets renflytt till området har möten hållits med de berörda samebyarna.

– Men det är svårt att ha ren och varg i samma område. De flesta förebyggande åtgärder är väldigt kostsamma, och ger oftast inte önskvärt resultat, säger Irene Hedlund på länsstyrelsen.

Vilhelmina södra sameby har vinterbetesmarker i reviret. Ordförande Tomas Nejne är orolig.

– Vi bromsar renflytten så gott det går och försöker hålla oss i de norra delarna av reviret. Men renarna kan ju inte svälta ihjäl på marker utan mat, säger han.

Tomas Nejne anser att det är omöjligt att ha varg i betesområdena. Han förutsätter att renar kommer att rivas även i vinter.

– Det är helt uppåt väggarna att vi måste flytta våra renar på grund av en varg. Vi måste ju få leva vi också.

Till skillnad från förra året finns nu inget regeringsuppdrag för vargen. Detta innebär att det inte heller finns statliga pengar avsatta på samma sätt.

– Vi får inte ett öre för det merarbete vi måste lägga ner när vargen skingrar flocken.

I vintras blev den mediala uppståndelsen kring Junselevargen stor. Tomas Nejne säger att hela perioden var väldigt jobbig.

– Du blir allvarligt uthängd i kommentarsfält och får privata meddelanden på nätet. Jag har försökt förtränga vad som skrevs, men det var väldigt otrevligt.

Särskild bekymrad är han över sina barn.

– De ska inte behöva läsa sådant. De ska inte behöva se sig själva som odjur.

Han säger att det känns som att samerna inte har något värde i vissa människors ögon.

– De som skriver sådana saker om oss borde komma och uppleva vår verklighet, men det vågar de inte.

I vintras togs beslut om skyddsjakt, men beslutet överklagades och jakten stoppades innan vargen hann skjutas. Kammarrättens dom i målet har ännu inte kommit.

– Den domen blir vägledande. Men det är sannolikt att man ansöker om skyddsjakt igen om problemen blir lika stora som i vintras, säger Jenny Wik-Karlsson, förbundsjurist på Svenska samernas riksförbund.

Annons