Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg jagade får i Junsele

/
  • En varg i Eden utanför Junsele.
  • Spår efter en misstänkt varg i Eden utanför Junsele.

Familjen Jakobsson drack kaffe under söndagsmorgonen och upptäckte plötsligt något väldigt ovanligt. "En varg jagade fåren på grannens gård".

Annons

Det var under söndagsmorgonen kaffestunden blev mer dramatisk än Mari och Anders Jakobsson hade tänkt sig. De bor i Eden utanför Junsele och hade slagit sig ner på altanen. När de blickade ut mot grannens gård såg de något som de aldrig sett förut.
- Det var en varg som jagade fåren i säkert fem - tio minuter. Som tur var gick det bra, den var nog inte så hungrig utan jagade fåren en stund och sedan släppte vargen dem och sprang till skogs, säger Anders Jakobsson.

Både Mari och Anders Jakobsson blev överraskade av den plötsliga jakten.
- Det är första gången jag ser varg i det vilda, annars har man ju bara sett dem på djurparken. Det känns inget vidare att det rör sig varg här med tanke på boskapen och jakthundarna. Hunden var ute, men vi släppte in den när vi såg vargen, säger Anders Jakobsson.

Mari Jakobsson lyckades fånga vargen på bild, och vi lät rovdjurskonsulenten Lars Wiklund titta på bilderna, för att bedöma om det verkligen är en varg, och inte en större hund.
- Det är varglikt, helt klart. Det är ett stort kraftigt hunddjur, säger Lars Wiklund.

UPPDATERAD 17.10
Enligt uppgift saknas det ett vitt får från gården efter vargens jakt under morgonen.
- Eventuellt kan fåret ha blivit så rädd att den sprungit i väg.

Under måndagen ska Stefan Tågestad vända åter till platsen och söka av området norr om Eden med skoter.
- Då det finns två dagar gamla spår från vargen i området är det ett tecken på att vargen kan ha tagit ett större byte så som en älgkalv. Hittar vi åt ett kadaver kan vi även hitta spillning och ta DNA-prover för att se vad det är för varg som är här.

Djurägaren har fått order om att fåren ska vara inne under natten, precis som de andra boskapen på gården.
- Att en varg är kvar på ett område i flera dagar är inte ovanligt om den tagit ett större byte som den inte orkat äta upp på en gång. Då kan vargen vända tillbaka och äta mer när den blir hungrig igen, säger Tågestad.

Annons