Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför ska Sollefteå BB ha en särställning – även långa avstånd för oss i Mälardalen

Annons
Det är inte bara långa avstånd för Sollefteåborna att ta sig till BB – även kvinnor i andra delar av landet tvingas åka långt, skriver signaturen Birgit J som undrar varför Sollefteå ska ha en särställning.

Såg Uppdrag Granskning om frågan om Sollefteå BB och dess nedläggning. Jag frapperades av den hätskhet och illvilja som visades i tv-rutan – inför oss häpna åskådare – jag själv stockholmare. Men herregud, nedläggningar sker ju överallt i vårt avlånga, glest befolkade land. Det är absolut inget ovanligt – varför skulle just Sollefteå ha en särställning i detta hänseende?

Föderskor i Stockholm får åka till Uppsala i stället för att föda i sin hemkommun – det händer dagligen! Varför skulle just Sollefteå BB ha en särställning i den frågan? Fråga de tusentals kvinnorna i Mälardalen – de får minsann skumpa omkring mellan barnabördsavdelningarna i hela länet på grund av att det kan vara knökfullt på Sös, Danderyds BB. Det är absolut inget ovanligt i Mälardalen.

Varför skulle just Sollefteå BB ha en särställning i den frågan?

I Sollefteå, glesbygden, föds det inte många barn per år, inte kan man hålla ett helt BB igång för det?

Personligen är jag född i glesbygd. Vet mycket väl att skulle man till ett lasarett var det att åka 10 mil – minst! Skärgården i Stockholm – 20 mil för att komma till läkare. Varför ska alltså Sollefteå ha en särställning?

Ådalen och det dramat är över för länge sedan. Numera gäller demokrati i hela vårt land - förhoppningsvis. 

Birgit J,

Sthlm

 

Läs också [+]: Sex partier vill återupprätta BB och akutkirurgi i Sollefteå – här är deras delade meningar om hur det ska gå till

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons