Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför nöja sig med att bara jaga arbetslösa?

Industriarbetarnas tidning Dagens Arbete har granskat villkoren för landets arbetslösa och jämfört med hur företagen som anställer personer med olika bidragsanställningar behandlas. Skillnaderna är mycket stora.

I kort sammanfattning övervakas och straffas arbetslösa hårt, allt medan företagen får miljarder utan någon kontroll. Det började med Alliansens arbetslinje efter valsegern 2006.

Kostnaderna för arbetslösheten skulle minska på en rad olika sätt. Den som var arbetslös fick betala mer skatt än den som hade ett jobb. Ersättningen sänktes och kontrollen skärptes. Den som inte redovisade hur många och vilka jobb de sökt straffades med indragen ersättning.

2007 infördes en bidragsbrottslag för att minska fusket och de felaktiga utbetalningarna från välfärdssystemet. Men bara de som tog emot ersättningar från sjuk- eller arbetslöshetsförsäkringarna granskades. Inte företagen, vilket öppnade för att den organiserade brottsligheten kunde utnyttja systemen.

En rad utredningar och rapporter från Riksrevisionen, Arbetsförmedlingen och Brottsförebyggande rådet har sedan föreslagit att lagen även ska gälla företag. Förslagen har lämnats både till den förra borgerliga och den nuvarande rödgröna regeringen, men ingenting har hänt.

Nu öppnar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) för att ändra reglerna, men det borde ha gjorts för länge sedan. Den S-ledda regeringen har till och med skärpt kraven ännu mer på de arbetslösa som har aktivitetsstöd. Om de inte skickar in aktivitetsrapporter får de först en varning och därefter indragen ersättning.

Men alla klarar inte att fylla i aktivitetsrapporterna. Tidningen rapporterar om Sven, som har ett funktionshinder som gör att han inte kan ta till sig skriven text. När han bytte handläggare på Arbetsförmedlingen blev det schabbel med rapporterna och Sven förlorade 2 000 kronor i ersättning. Först efter en dom i förvaltningsrätten fick han ut sina pengar.

Att granska alla aktivitetsrapporter tar enormt mycket tid för Arbetsförmedlingen, som vill ändra reglerna och undanta vissa grupper från tvånget. Arbetsförmedlingen borde ägna sig åt att hjälpa arbetslösa att hitta jobb i stället för att kontrollera dem.

Företagen som anställer personer som Sven granskas inte på samma systematiska sätt, trots att de varje år tar emot 21 miljarder skattekronor. Bedrägeribrotten har trefaldigats på tio år och det finns skräckexempel på hur cyniska brottslingar utnyttjar systemet för egen vinning. Väldigt få anmäls och ännu färre åker dit.

Kontrollen av företagen måste bli bättre, och även företag måste kunna åtalas för bidragsbrott. Det är inte ännu en utredning som krävs utan ett snabbt beslut från regeringen. Det borde inte vara särskilt svårt att fatta.