Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför hatar kritiker "Göta kanal"?

När "Göta kanal 3" har premiär på juldagen kan man vara säker på tre saker:

1. Publiken kommer att strömma till.

2. Skådisarna kommer att ramla i vattnet.

3. Kritikerna kommer att dränka filmen i ovett.

Recensionerna har redan börjat komma in. Aftonbladet ger betyget 1. Expressen betyget 1. Bio.nu betyget 1. Lika svårflörtade har recensenterna varit ända sedan den första filmen i serien hade premiär 1981.

Kritikern C-G Karlsson, verksam i SVT och Metro, skrev så här om film två: "Unkenheten och fördomarna vore ändå nästan förlåtna om man bara fick några skratt - men kanalkampen är ju så kriminellt långtråkig". Så här svarar han på frågan "Varför hatar alla kritiker 'Göta kanal'"?

Vi vet alla att film är en kommersiell verksamhet. Men i "Göta kanal" blir det så uppenbart. Det finns ingen lust att berätta en historia, bara konstruktioner för att få ihop pengar. Den är bara en Produkt. Sedan får "Göta kanal" mig att känna mig maktlös som kritiker. Om bara tre personer såg filmen skulle det inte göra något, nu blir jag frustrerad över ett mysterium som jag inte begriper: Varför går folk och tittar? I ingen annan film är det så obegripligt. "Göta kanal" får mig att tvivla på det jag gör.

"Loffe" bryr sig inte

Janne "Loffe" Carlsson som spelat huvudrollen i alla tre filmer säger att han numera "skiter fullständigt" i kritikerna.

De får tycka vad de vill. "Göta kanal" är i bra sällskap; det finns massor av fina amerikanska filmer som får ännu sämre betyg.

"Loffe" berättar att han efter premiären på film två blev uppringd av kollegan Svante Grundberg som var glad över de usla betygen och konstaterade "Nu är succén klar".

Om trean skulle få bra betyg skulle jag verkligen bli orolig. Gjorde jag bara filmer som fick bra kritik skulle jag bli utfattig.

Även producenten Göran Lindström har varit med sedan den första filmen och luttrats av dåliga recensioner. Han säger att det är svårt att få kritiker att gilla "den här typen av film" men att man försökt få filmerna att bli mer genomarbetade.

Om man gör film för en smalare publik är det ett arbetssätt, om man riktar sig till 7- till 87-åringar är det ett annat. Det är synd att man jämför alla filmer efter samma måttstock. Komedier är otroligt svårt, men ju fler vi gör desto bättre blir vi på det.

"Symbol för dålig film"

Så varför hatar kritikerna "Göta kanal"? Kritikernestorn Nils Petter Sundgren svarar ett spontant "För att den är så jävla dålig".

Men han modifierar snabbt sitt svar:

Jag tror att det är som med "Åsa-Nisse"-serien. De har blivit symbol för dålig svensk film i allmänhet. Kritikerna har ingen tolerans för den här typen av buskis och det man verkligen avskyr är det lätt att skriva om på ett roligt sätt. Men jag hatar inte "Göta kanal". Jag vänder den ryggen och är glad att slippa se den.