Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför ett hus som ska dominera stadsbilden?

I en ledare på den liberala ledarsidan på Allehanda.se den 21/10 skriver Tomas Izaias Englund om entreprenören Nicklas Nyberg i uppskattande ordalag, som om han vore ett efterföljansvärt exempel för övriga kommuner i länet.

Det tycker inte vi. Vi tycker inte att det finns ett egenvärde i att sticka ut från resten av bebyggelsen, vare sig det gäller Örnsköldsvik, Sundsvall eller Stockholm. Men Nicklas och Gert Wingårdh är tydligen av motsatt uppfattning. I Stockholm är till exempel flera av kyrkorna landmärken, liksom stadshuset och Globen, i Uppsala domkyrkan, slottet och nu konferens- och konsertcentret. I Örnsköldsvik Ting1, Elitehotellet och kyrkan.

Nicklas har i tidningen uttryckt viljan att bygga högre än just kyrkan. Jag har noga följt min dotters arkitektutbildning på Konstakademin i Köpenhamn. Där lär man ut att se på omgivningarna innan man ritar. Vår uppfattning är att på höjder kring staden bygger man inte högt (exempelvis Varvsbergsrestaurangen). Man skymmer utsikten för ett maximalt antal människor. Är det bra? Och det blir ett monument över Nicklas. Blir Nicklas aldrig nöjd?

Jag fick också samtal innan Ting1 byggdes av en av arkitekterna till Tingshuset. Han var upprörd över att Wingårdh och Nyberg hade ritat Ting1 utan att ta kontakt med de arkitekter som ritat Tingshuset, vilket strider mot Svenska Arkitektförbundets regler. Var det medvetet från Gerts sida?

Visst kan det byggas flerfamiljshus på FP-tomten, men ett hus som har som mål att dominera stadsbilden har vi ingen förståelse för.

Läs Tomas Izaias Englunds Svar direkt: "Utan Nybergs insats hade Ö-vik sett ut som Kramfors".

Per Sundin

ordförande i Örnsköldsviks miljövårdsgrupp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel