Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför är mamma sjuk oftare?

Annons

Mammor är mer sjukskrivna än pappor. Nu inleds fem olika studier för att ta reda på varför.

Det gäller att leta på rätt ställe, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

Att kvinnor är mer sjukskrivna än män är "urgammal kunskap", säger Kristersson (M). Åtminstone har det sett ut så sedan 1980-talet.

Men vi har aldrig undersökt vad det beror på, utan lite grann nöjt oss med att det är så det ser ut. Vi har fokuserat på andra frågor i sjukförsäkringen, säger Kristersson.

Det som särskilt sticker ut i statistiken är att det inte bara finns en skillnad mellan kvinnor och män, utan mellan mammor och pappor. I åldersgruppen 30-39 år är kvinnor mer än dubbelt så mycket sjukskrivna som män.

Vi vill veta hur stor del som kan förklaras av medicinska orsaker, så vi letar på rätt ställe. Vi vill också se andra orsakssamband, till exempel med ensamstående eller sammanboende. Vi vill ta fram kunskap som hänger ihop med själva socialförsäkringen, finns det något vi gör där i dag som riskerar att missgynna kvinnor? säger Kristersson. Vi har så pass hygglig stabilitet i sjukfrånvaron nu att vi ser problem som vi borde ha sett för länge sen, men som har skymts av att vi varit så bekymrade av väldigt höga sjuktal.

Karolinska institutet ska studera om viss sjuklighet börjar eller förstärks i samband med graviditet och förlossning och om kvinnans ålder när hon föder barn påverkar risken för att hon ska bli sjuk oftare. Samtidigt ska läkarintyg och Försäkringskassans bedömningar av kvinnors och mäns sjukskrivningar granskas och jämföras.

Det finns en rad hypoteser om varför kvinnor är mer sjukskrivna än män, men regeringen anser att kunskapen är för liten om vad det beror på. Därför inleds nu fem olika studier.

Bland annat ska Socialstyrelsen se över sina försäkringsmedicinska riktlinjer ur ett könsperspektiv. Ska rekommendationerna se lika ut för kvinnor och män? undrar socialdepartementet. Eller finns det medicinska skäl att de ska vara olika?

Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) ska granska Försäkringskassans handläggning av sjukförsäkringen ur ett jämställdhetsperspektiv, för att se om där finns omotiverade skillnader mellan kvinnor och män.

Uppdragen ska redovisas den 30 oktober 2013.

Mer läsning

Annons