Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdstrejken är över

Stockholm (TT) Både Vårdförbundet och arbetsgivarparten Sveriges kommuner och landsting sade i dag ja till medlarnas bud.Vårdkonflikten - som inneburit att nära 7 000 sjuksköterskor, barnmorskor och andra vårdanställda strejkat och 10 000 operationer ställts in - är därmed slut.

Sveriges Kommuner och Landsting fattade beslut om att säga ja till budet vid ett möte sent på eftermiddagen.

Dessförinnan hade Vårdförbundet sagt ja sedan Vårdförbundets 201 kongressombud röstat om medlarbudet på en extrakongress på Runö kursgård utanför Åkersberga.

Vårdförbundets förhandlingschef Margareta Öhberg var nöjd när hon mötte medierna efter kongressen.
- Vi ser otroliga möjligheter med det här budet, säger hon.

Enligt Öhberg innehåller budet möjligheter att förbättra löneläget och få en omvärdering av medlemmarnas yrken. Hon säger också att budet ger goda förutsättningar för en lokal lönebildning.

Avtalet löper på tre år och kan sägas upp efter två. Det garanterade utfallet ger fyra procent första året, tre procent andra och två procent det tredje året. I kronor handlar det första året om cirka 1 000 kronor och till det kommer den lokala lönebildningen. Avtalet innehåller också en lägstalön på 21 100 kronor från den 1 mars 2009.

Det var ingen enig kongress som sade ja till medlarnas bud, utan röstsiffrorna var 150 för och 48 emot. Men Öhberg anser inte att det splittrar förbundet. Vårdförbundet krävde först bland annat löneökningar på 15 procent på två år, minimilön på 22 000 kronor, krav som alltså inte tillmötesgåtts i senaste budet, som Vårdförbundet sade ja till.

Sjuksköterskornas strejk inleddes den 21 april sedan parterna - facket Vårdförbundet och arbetsgivaren Sveriges Kommuner och Landsting - inte kunnat enas om ett nytt löneavtal.

I genomsnitt har omkring 6 000-7 000 av Vårdförbundets medlemmar strejkat på sjukhus och vårdcentraler runt om i landet. Fram till i förra veckan hade strejken inneburit att runt 10 000 operationer ställts in, enligt arbetsgivarparten.

Genomsnittslönen för en sjuksköterska i kommunal sektor ligger i dag på 25 000 kronor. För en anställd i landstinget är lönen i genomsnitt 23 800 kronor.