Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdsektorn lyfte New York-börsen

Bolagen inom medicin och hälsa ledde uppgången på New York-börsen på tisdagen. Bakgrunden är det jämna senatorsvalet i Massachusetts som kan bli avgörande för president Barack Obamas vårdreform.

Dow Jones industriindex steg med 1,1 procent till 10 725,4 och Nasdaqs kompositindex gick upp med 1,4 procent till 2 320,4.

Investerarna ser en öppning för republikansk seger i det jämna senatorsvalet som skulle avslutas natten till onsdagen, vilket i sin tur skulle innebära att det blir betydligt svårare för Obama att få igenom sin progressiva vårdreform, något som i förlängningen skulle gynna branschen.

Läkemedelsjättarna Merck och Pfizer var dagens stora vinnare. Mercks aktie steg 2,9 procent och Pfizers aktie steg med 2,6 procent.

Snabbmatskedjan McDonalds förstärkte utvecklingen på börsen sedan Credit Suisse höjt sina rekommendationer för aktien med motiveringen att bolagets utveckling internationellt kan driva vinstprognoserna uppåt. McDonalds aktie steg 1,9 procent.

Livsmedelsjätten Kraft gick emot strömmen och tappade 0,6 procent efter att budet på Cadbury accepterats av den brittiska godistillverkarens styrelse.

Även teknikaktierna gick bra och drog med sig Nasdaq uppåt. Apples aktie steg 4,4 procent sedan bolaget släppt nyheten om att en ny produkt kommer att presenteras i slutet av månaden. Även GPS-tillverkaren Garmins aktie tog ett rejält kliv uppåt, med 5,6 procent.