Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdnadstvist får Littorin att avgå

En uppslitande vårdnadstvist tvingar Sven Otto Littorin (M) att avgå som arbetsmarknadsminister. Tobias Billström blir tillförordnad chef för arbetsmarknadsdepartementet.

Sedan två år är Littorin inblandad i vårdnadstvisten med sin före detta hustru, som han skilde sig från för fem år sedan. I går var tvisten uppe i tingsrätten och efter förhandlingen beslutade Littorin att han inte orkade fortsätta arbetet som statsråd.

Jag har precis meddelat statsministern att jag entledigat mig från min tjänst som arbetsmarknadsminister. Det finns tre skäl till det, och de tre skälen heter Emma, Gustav och Arvid. Det är mina tre barn, som har fått betala priset av min offentlighet, sade en märkbart rörd Sven Otto Littorin vid en presskonferens i Visby. För mig är mina barn värda mer än mitt jobb, min karriär och något annat, säger han och fortsätter: Jag är ingen stålman. Jag är jag, med mina fel och brister. Och här sätter jag min gräns.

Mediebevakningen av vårdnadstvisten har varit oerhört påfrestande, sade Littorin. Han berättar om telefonsamtal från hans dotter, när han själv ligger på hjärtintensiven, om att hemmet har belägrats av reportrar.

Jag var och är totalt maktlös i den situationen och kan som pappa inte skydda mina barn, säger Littorin.

Tobias Billström blir tillförordnad chef för arbetsmarknadsdepartementet. Han ska även fortsättningsvis vara migrationsminister.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tror inte att avhoppet kommer att påverka valrörelsen.

Det ser jag inte som någon risk, utan det här är kopplat till privata skäl, så som Sven Otto har angett.

Han vill återkomma i frågan om en efterträdare.

Jag vill ha möjlighet att ytterligare samspråka med mina Alliansvänner och representanter för mitt eget parti, säger han och tillägger: Det är inte aktuellt med någon förflyttning mellan Allianspartierna när det gäller ansvarsområdena.

Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap, tror inte heller att avhoppet får någon större effekt på årets valrörelse.

Det är oändligt mycket bättre för regeringen att avhoppet sker av privata skäl. Då är det bara en kugge som ska bytas ut mot en annan kugge och det är väldigt få kuggar som riktigt viktiga. Det finns så många personer som kan träda till i stället.

Sven Otto Littorin har varit arbetsmarknadsminister sedan 2006. Innan Littorin blev statsråd arbetade han som partisekreterare i Moderaterna. Han har tidigare bland annat arbetat på en pr-byrå, suttit i flera styrelser samt arbetat som politisk sakkunnig och stabschef hos Bo Lundgren på finansdepartementet 1991-1993.