Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdförbundet: Vården brast i somras

Annons

Personalbristen i vården i somras hotade patientsäkerheten, anser 95 procent i Vårdförbundets enkät.

Sjukvården är sjuk, säger förbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Vårdförbundet har frågat sina lokalavdelningar hur vårdsommaren 2013 har varit. Av avdelningarna svarar 17 av 21 att vården haft stora eller allvarliga brister.

Av dem som svarat anser 95 procent att patientsäkerheten hotades på grund av vikariebristen i somras. Omkring hälften anser att försämringen var mycket stor.

Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, känner stor oro inför hösten.

Sjukvården är sjuk, den mår inte bra. Vi saknar kompetens, vi saknar specialistutbildade sjuksköterskor och vi öppnar inte vårdplatser igen efter sommaren. Det drabbar patienterna.

Hon tycker inte att arbetsgivarna har tagit sitt ansvar.

De dumpade hela problemet på sjuksköterskor och barnmorskor. De har fått lösa det här med övertid, indragna semestrar och dubbla pass.

Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), tror inte att patientsäkerheten varit hotad under sommaren.

Däremot har det säkert varit olägenheter för patienterna, och det kommer alltid att vara så under somrarna. Personalen har säkert också varit pressad på en del håll, men det är stora variationer i landet.

SKL håller på med en egen undersökning kring sommaren som blir klar inom kort.

Deras undersökning är en partsinlaga, och jag kan inte kommentera den så mycket. Vår undersökning tyder på att det varierat mellan landstingen, en del säger till och med att det varit lugnare i år än tidigare, säger Göran Stiernstedt.

Inför nästa sommar måste planeringen starta redan nu, anser Ribeiro. Dessutom måste arbetsgivarna se till att det blir fler specialistutbildade sjuksköterskor.

Problemet inom vården är inte att det utbildas för få sjuksköterskor. Problemet är att de skräms bort från yrket, de finns på andra ställen än inom vården, säger hon.

Störst har bristen varit på sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensköterskor.

Många svarande uppger också att vikarier har fått en dålig och otillräcklig introduktion, att personalen är slutkörd och att stressen ökat.

Mer läsning

Annons