Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdförbundet utökar strejkvarsel

Vårdförbundet har beslutat att utöka strejkvarslet ytterligare.

 Vi vill få ytterligare tryck i processen. Vi ska träffa medlarna i nästa vecka, vi hoppas att förhandlingarna kan komma igång igen och kände att det här behövs, säger Margareta Öhberg, chefsförhandlare på Vårdförbundet.

Det nya varslet träder i kraft den 16 maj. Förbundet vill alltså pressa arbetsgivarna i riktning mot förhandlingsbordet genom att hänga ett svärd över deras huvuden.

 Men vi hoppas naturligtvis att det här varslet inte ska behöva träda i kraft, säger Öhberg.

Varslet, det tredje i ordningen, omfattar 2 750 av förbundets medlemmar i 16 lokalavdelningar och 41 kommuner.

 I stort sett påverkar det alla regioner och landsting. Men samtidigt tar vi bort en del av medlemmarna som vi tog ut i varsel ett och två. Det påverkar olika arbetsgivare och vi försöker röra om i grytan, säger Öhberg.

Hon uppger att om det tredje varslet träder i kraft kommer totalt 6 108 medlemmar vara uttagna i stridsåtgärderna.

Varslet är denna gång även riktat mot chefer och sjuksköterskor inom den kommunala äldre- och handikappomsorgen. I övrigt är det precis som förut biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor som är varslade.

Arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är måttligt imponerade. Att gå ut i en tredje våg när parterna precis enats om att fortsätta samtala via medlarna är rätt olyckligt, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

 Det är inte precis den fredsinvit man kunde förvänta sig i det här läget.

De vill väl ha ett svärd hängande över er?

 Det hänger inte över oss. Det hänger över patienterna det är de som drabbas på kort sikt med allt den vård vi tvingas skjuta upp, svarar Gardner Sundström.


/TT