Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vården skadar för 200 miljoner

Vården vållar skador för 200 miljoner på ett år enbart i Västernorrland.
– Ett oerhört lidande och ett ofantligt slöseri med pengar, säger oppositionsrådet Elisabet Strömqvist (S).

I Socialdemokraternas framtidsprogram för landstinget som presenterades i veckan är säker vård ett av huvudnumren.

Bakom ligger konstaterandet att bara i Västernorrland beräknas vårdskador kosta 200 miljoner kronor årligen.

– Vi har använt majoritetens siffror. Jag blev förvånad själv när jag hörde hur mycket det var.

– Men vad kostar ett vårddygn? Vad kostar en omoperation av en höft som har misslyckats? Vad kostar alla infektioner som sprids? Det är klart att det drar iväg, säger Elisabet Strömqvist.

Oppositionen menar att mycket borde man kunna komma åt med ganska enkla medel. Hälften, runt 100 miljoner, ses som "undvikbara" skador.

Kritik riktas mot den sittande alliansmajoriteten.

– De har gjort för lite. Det innebär ett onödigt lidande och ett fullständigt slöseri. Lidandet är det värsta, lidandet för patienterna som vården orsakar.

– Vårdskador leder också till att överbeläggningarna ökar. Här har jag inte sett någon aktivitet under de borgerliga åren, säger Elisabet Strömqvist.

En viktig förutsättning för säker vård menar S är goda arbetsvillkor för personalen. Bättre arbetsmiljö ger bättre patientsäkerhet.

Västernorrland har redan en rådande nollvision att ingen ska drabbas av "undvikbara" vårdskador.

Från landstinget trycker man på förebyggande vårdhygien som att sprita händerna och följa alla kläd- och hårregler. Andra insatser gäller fallskador, trycksår och fel läkemedel.

I en statlig utredning uppskattades 2008 att de extra vårddygn som orsakas av vårdskador kostar 5,7 miljarder per år i Sverige. Till detta kommer kostnader för öppenvård, ersättningar, sjukskrivning, inkomstbortfall och annat.