Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värdefull donation till Murberget – "en stor konstskatt och ett fantastiskt underlag för forskare"

Arne Jones konstsamling har donerats till Murberget Länsmuseet Västernorrland. Det är en omfattande och värdefull samling av en konstnär som gjort djupa avtryck i svensk konsthistoria.

Samlingen består av cirka 600 föremål; långtifrån alla är konstverk. Här finns skulpturer, skisser, dokumentation, 1500 svartvita fotografier, filmer och ett omfattande arkivmaterial, bland annat hans egna skriftliga konstanalyser. I samlingen återfinns också all korrespondens och mycket annat material i långa serier av välfyllda pärmar.

Eva Carron, tillförordnad chef för Murberget, är närmast lyrisk över donationen.

– Nu äger vi ytterligare en stor samling modern konst, vilket vi är oerhört glada över, säger hon.

Samlingen har ägts av Ånge kommun medan Arne Jonessällskapet skött förvaltning och förvaring. I dag finns samlingen på länsmuseet, fortfarande till stor del förpackad i skyddande emballage.

Det enda som visas offentligt för tillfället är en glasmonter i foajén; här återfinns en mindre modell, en skulptur och en byst föreställande Maria Wine.

Nu väntar ett omfattande arbete med uppackning, dokumentation och sortering. Katarzyna Forsberg, föremålsantikvarie på länsmuseet, ser ett långvarigt arbete framför sig.

– Det är ju ett stort och brett material. Vi måste katalogisera och registrera alla delar så att det blir sökbart i ett digitalt system. Det handlar ju inte bara om utställningen utan om en rik samling som är intressant för framtida forskning, säger hon.

– Vi ska helt enkelt göra det så tillgängligt som möjligt.

Arne Jones pietetsfulla samlande och bevarande av allt från de första modellskisserna till det färdiga förslaget – samt allt som omgav arbetet – skapar ett unikt, närmast holistiskt, material som skildrar inte bara en konstnärlig process utan också öppnar många dörrar in i samtiden och en konstnärs vardag.

– Det är en fantastisk historisk kontext, helt enkelt, säger Eva Carron.

I Västernorrland kan man bland annat se verk av Arne Jones på sjukhuset i Sundsvall. På sikt kommer en utställning att arrangeras, men närmare i tid ligger Arne Jones-dagen den 19 mars.

– Vi är jätteglada över att ha lyckats locka hit Jonesexperten Mårten Castenfors, till vardags chef för Liljevalchs, säger konstpedagog Maria Sundström.

Man kommer också att visa film av Arne Jones, som var något av en pionjär då han gjorde animerade filmer av sina egna konstverk.

– Över huvud taget låg han före sin tid i flera avseenden. Många gånger känns hans verk förvånansvärt moderna, säger Eva Carron.

* * *

För fler kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook:

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida

Kulturkrönikor:

Den odemokratiska staden – om den urbana diktaturen och byn som fostrade en statsminister

Jag behåller min yxa och in vedpanna - om hantverkets betydelse

Gerillagrönsaker och revolutionsfläsk - om mat som gör motstånd

Det är dags att plöja ned pengarna där de en gång växte fram - om landsbygdens villkor