Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdbolag beviljas rekonstruktion

Annons

Ägarna bakom vårdbolaget Sensia har beviljats företagsrekonstruktion. Moderbolaget i Sensiakoncernen, SHV Holding, har enligt ansökan till Stockholms tingsrätt haft betalningssvårigheter.

I koncernen ingår bland annat fem vårdcentraler och tre filialer i Dalarnas, Jönköpings och Kronobergs län. Sensia har också specialistvård i Luleå och Växjö och företagshälsovård på 36 orter i landet.

Bolaget startade sin första vårdcentral 2010.

Förlusten förra året var 64 miljoner kronor, enligt preliminära siffror. Omsättningen var cirka en halv miljard kronor. Året innan var förlusten 75 miljoner.

I somras försatte Sensiakoncernen sex vårdcentraler i konkurs.

Koncernen är uppdelad i flera dotterbolag. Förutom moderbolaget är det tre av dotterbolagen som ingår i rekonstruktionen. Men enligt SHV Holdings vd Johan Bennarsten kommer patienter och personal inte märka av det som händer.

Verksamheten drivs vidare som tidigare, säger han.

Den största enskilda orsaken till underskottet är enligt honom konkurrens på ojämlika villkor inom primärvården.

Vi ser att många offentligt drivna verksamheter drivs med stora underskott, som ersätts vid sidan om av landstinget. Det har vi påtalat i en anmälan till Konkurrensverket, säger Johan Bennarsten.

Skulderna i de bolag som ingår i rekonstruktionen uppgår till mellan 225 och 250 miljoner kronor.

Vi har lagt en förbättringsplan som vi följer väldigt väl. Men givet bakgrunden har vi en för tung ryggsäck, med skulder till ägare och andra fordringsägare, som vi inte långsiktigt ser att vi kan bära. Därför är det här den bästa lösningen.

Totalt finns det omkring 500 fordringsägare. Störst skulder har koncernen till Handelsbanken, Norrlandsfonden och moderbolagets huvudägare, riskkapitalbolaget Capman.

Mer läsning

Annons