Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vardagen återvänder till Gaza

Annons

Gazaborna försöker så smått återgå till vardagen när nästan två veckors krig med Israel har ersatts av vapenvila. I affärer och basarer var kommersen i full gång och det tycktes inte råda brist på dagligvaror som grönsaker, bröd och mejerivaror.

Medan Hamas, som sedan 2006 styr Gaza, hade sina segerparader i går var det rivalen Islamiska jihads tur på i dag. Men ett syndaflodsliknande hällregn satte stopp för allt utomhusfirande. I stället drog rörelsen in i Stora moskén mitt i Gaza där imamen just hållit en segerviss predikan, rapporterar TT:s utsände.

Var hälsade palestinska kämpar på denna efterlängtade segerns dag. Var hälsade ni mödrar och änkor efter hjältarna som kämpade för oss. Var hälsade ni barn till fallna hjältar, mässade imamen medan regnet smattrade öronbedövande mot plåttaken över husen runt moskén.

Efter bönen stannade männen kvar och Islamiska jihad hängde upp sina banderoller på moskéns innervägar varefter rörelsens lokala ledare i Gaza avlöste varandra med flammande appeller.

Ute på gatan vräkte fuktskadade högtalare ut ömsom segertal, ömsom segersånger så att fönsterrutorna skallrade.

Men vapenvilan har inte helt kunnat stoppa våldet. En palestinier sköts i dag ihjäl av israeliska styrkor på den palestinska sidan av gränsen.

Tio tonåringar ska också ha skadats av de israeliska soldaternas eldgivning, skriver al-Jazira med hänvisning till sjukvårdskällor. Den person som dödades ska ha varit vuxen.

Vittnen uppger för al-Jazira att både tonåringarna och den vuxne gått in i den 300 meter breda buffertzonen som löper längs gränsen mellan länderna.

Dödsskjutningen är en tydlig kränkning av vapenvilan och får inte upprepas, säger den palestinske utrikesministern Riyad al-Maliki under ett möte med sin italienske kollega Giulio Terzi i Rom. Vapenvilan mellan Israel och Hamas medlades fram av Egypten och trädde i kraft sent i onsdags.

Den israeliska armén har inte bekräftat dödsskjutningen utan endast uppgett att "störningar" uppstått på den palestinska sidan av gränsen och att israeliska soldater då avfyrat varningsskott.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som hoppas bli omvald i parlamentsvalet i januari, har tappat stöd till följd av offensiven mot Gaza och den efterföljande vapenvilan, enligt en opinionsundersökning publicerad av tidningen Maariv. Netanyahus koalition lär dock fortfarande vinna valet.

Partier på den israeliska högerkanten har kritiserat Netanyahu för att han gick med på en vapenvila med Hamas. Även israelerna i stort verkar vara tveksamma - bara 31 procent av de tillfrågade ansåg vapenvila vara rätt medan 49 procent motsatte sig den.

Mer läsning

Annons