Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vardag på sociala medier – men sexuellt våld sällsynt i böcker för unga

Tafsningar, glåpord och övergrepp på Facebook – det är vardag för dagens unga. Böcker som problematiserar sexuellt våld för tonåringar är få men efterfrågade. Nu ger sig Katarina Wennstam in i genren med en ny trilogi.

En ung flicka hittas död på ett hotell efter att ha strypts ihjäl. Utgångspunkten för Katarina Wennstams nya bok är brutal men tagen från verkligheten: ett sådant brott inträffade i Helsingborg för två år sedan. Nu riktar hon sig för första gången direkt till unga, utifrån samma tema som hon har djupdykt i under hela yrkeslivet, sexuellt våld.

– Vi vill inte att en 16-årig tjej kan ha strypsex och bli dödad. Men faktum kvarstår att det har hänt, konstaterar hon.

Veckan före det tragiska brottet inträffade dessutom det uppmärksammade mordet på Lisa Holm.

– Hon blev överfallen av en man som hon inte kände medan tjejen som blev mördad i Helsingborg själv gick in till killen som dödade henne. Redan där sker en utsållning i samhällets engagemang, det finns en underton av att hon får skylla sig själv.

Att samhället gör skillnad på offer går som en röd tråd genom Wennstams böcker. Ända sedan debuten "Flickan och skulden" har hon visat hur tjejer som blir utsatta för övergrepp ifrågasätts. Den här gången skildrar hon brottet utifrån 17-åriga Alexs ögon, med ambitionen att skriva folkbildande om rättsprocessen för unga. Hon vill också skapa förståelse för offret, som var imponerad av och förälskad i en äldre man – vilket är högst normalt i tonåren.

Men redan tidigt märkte hon folks beröringsskräck inför temat unga och sex.

– Varje generation föräldrar har ett guldfiskminne. Det är som att vi glömmer hur tidigt det sätter i gång, säger hon och minns hur hon själv stillade sin nyfikenhet på sex genom att läsa grannens bok "Grottbjörnens folk" när hon var barnvakt.

Bristen på böcker som problematiserar ämnet tonåringar och sex är stor. Det vet Christina Wahldén som redan 1999 skrev "Kort kjol". Den lånas fortfarande ut ungefär 10 000 gånger per år på biblioteken. Boken om hur en ung tjej våldtas har väckt – och väcker fortfarande – starka reaktioner bland föräldrar.

– Det finns ett glapp mellan vad vuxna vill att barn ska se och vad de faktiskt ser. Helst hade jag velat slippa skriva om det här. Men det finns ett behov av att prata om det och med tanke på det senaste halvårets nya fall med Facebookvåldtäkter kan man se att det hela tiden tar sig nya uttryck.

Både Christina Wahldén och Katarina Wennstam arbetade först som kriminalreportrar men sökte sig till skönlitteraturen för att kunna ge en mer nyanserad bild. Det blir också lättare för unga att prata om det svåra ämnet via böckerna, upplever Christina Wahldén.

– Där kan ungdomar se att "det är inte bara jag", för många skuldbelägger sig själva. De som själva inte har blivit utsatta kanske också kan bli mer empatiska, funderar hon.

Hon märker en mer nyanserad debatt på dagens skolor än för 20 år sedan. Samtidigt ser hon hur tonåringars upplevelser ofta trivialiseras. Och tjejer stämplas fortfarande som slampor. Den dubbla bestraffningen skildrar hon i den mörkare "Villig", där trettonåriga Nora blir våldtagen av sin pojkvän på skoltoaletten. När ryktet sprids på nätet är det hon som råkar illa ut.

Det heter att vi är lika inför lagen men tonårstjejer som drabbas av sexuella övergrepp blir inte trodda på samma sätt som vuxna, är min känsla.

Hur vanliga dessa övergrepp är i vardagen lyfter också Inti Chavez Perez, sexualupplysare och författare, som just har gjort en kortfilm om tafsning för UR. Att bli tafsad på, kallad "hora" eller få kommentarer om kroppen är normaliserat, ser han i sina många skolbesök.

Det här är något som helt vanliga, i övrigt vettiga killar gör. Sexuellt våld handlar inte bara om det grövsta och våldtäkter utan också om hur vi pratar på ett sexuellt aggressivt sätt så att folk blir otrygga.

Med boken "Respekt" vände han sig till killarna – böcker som vill involvera dem i kampen mot det sexuella våldet är en bristvara. Men bilden av den överkåta tonårskillen drabbar även män, framhåller både Wennstam och Perez. Medan unga tjejers lust fortfarande är ett tabu.

När man pratar om sexuellt våld måste man också prata om sexuell lust. För budskapet till tjejer är hela tiden att sex är något man ska vara rädd för. Det är år 2017 och vi kan fortfarande inte hantera kåta tjejer, säger Katarina Wennstam.

FAKTA: Ungdomsböcker om sexuellt våld

"Flickan på hotellet" av Katarina Wennstam:

Wennstams första bok om brott och straff för unga är en spänningsroman. En 17-årig flicka hittas mördad på ett hotell och jämnåriga Alex dras in i undersökningen. Tillsammans med sina vänner Charlie och Bianca briljerar de med sina internetkunskaper och kommer farligt nära gärningsmannen. Alex får också lära sig grundläggande frågor om skillnaden på mord och dråp av sin mormor, som är före detta domare.

"Villig" av Christina Wahldén:

Nora går i sjuan och är ihop med Edvin. Men en dag våldtar han henne på skoltoaletten. Trots att hon inte vill berätta sprids allt på nätet. Och det gör Nora än mer utlämnad, till ryktesspridning och horstigma. I "Kort kjol" blir det unga kvinnliga offrets räddning att hon träffar en kvinnlig jurist. Här verkar ingen i vuxenvärlden bry sig om vad som hänt, knappt ens polisen. I stället piskar pojkens mamma upp stämningen mot Nora ytterligare. En mörk berättelse med brutal dialog, som består av autentiska chatsamtal från nätet.

"Respekt" av Inti Chavez Perez:

En guidebok för killar som försöker förhålla sig till manlighetsnormerna och som trots sina sju år på nacken återigen hamnade på topplistorna förra året. Boken tilldelades Författarförbundets barn- och ungdomspris Slangbellan och handlar om varför respekt är grundläggande i alla relationer. Men den ger också bland annat onanitips och råd om hur man stoppar slamprykten. Frispråkigt och inkluderande.

"Han kallar sig Esmeralda" av Ritta Jacobsson:

Om faran med grooming. Populära Selenas liv ställs på ända när hon filmas naken och det sprids på nätet. När alla andra vänder ryggen till söker hon stöd hos Esmeralda, som hon hittar på en chatt. Samtidigt skakas Sverige av att unga flickor försvinner efter att ha chattat med någon på nätet. Och Selena upptäcker för sent att allt inte står rätt till med Esmeralda.

"Het":

Här handlar det inte om sexuellt våld – utan om lust. En rad ungdomsförfattare har försökt bryta pekpinnar och tabun och skriver noveller för unga om glädjen och spänningen med sex. Åsa Anderberg Strollo, Manne Forsberg, Inti Chavez Perez och Jessica Schiefauer är några av de medverkande som vill skriva om sex för unga på ett friare sätt.