Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårda fötterna

Vi går cirka 4500 mil per år och de små, ganska fula, kroppsdelarna längst ner på kroppen måste bära hela vår kroppstyngd. Samtidigt läker sår på fötterna sämre än sår på resten av kroppen. Det gäller att ta väl vara på våra fötter.

Annons

Under uppväxten får man höra att man ska torka ordentligt mellan tårna och inte slita eller bita bort tånaglarna. Varför då?
Mellan tårna produceras naturligt fett. Torkar man inte där bildas svamp och då spricker huden mellan tårna. Svamp ligger latent i kroppen och får det en chans bryter det ut. Det är dessutom smittsamt. Felklippta naglar, det vill säga att man klipper ned dem i sidorna, att man klipper för mycket eller att man har så torra naglar att de rullar in sig leder till nageltrång. När man klipper ska man lämna exakt en millimeter av den vita randen. Man ska klippa rakt av, sedan kan man fila ned lite i kanten, säger Malin Edvardsson, fot-, hand- och hudvårdare på Fötternas paradis.

ETT LYFT
Nageltrång kan avhjälpas genom att man lägger pressad bomull under nageln, att man limmar fast en spange, det vill säga en plastskena, på nageln som lyfter i sidorna eller att man trär på ståltråd som lyfter nageln.
Om man får nageltrång ska man inte gå till en läkare utan till en fotvårdare. Det är speciellt viktigt att människor med diabetes besöker fotvårdare regelbundet eftersom de har sämre läkningsförmåga, säger Malin Edvardsson.

STRUMPOR OCH SKOR
Fotsvett kan man bota på kosmetisk väg. Det finns olika preparat, till exempel fotdeodoranter och man kan även göra kylande fotbad. Har man väldiga besvär går det att operera bort.
Ju mer bomull det är i de sockor man bär desto bättre. Nylonstrumpor gör inte bara att det blir fuktigare utan också att det blir torrare. Man ska köpa sockor med häl och undvika sömmar. Speciellt om man är diabetiker, då kan man till och med vända socken ut och in, säger Malin Edvardsson.
När det gäller skor ska man inte satsa på de med klackar högre än tre centimeter, en regel som inte alltför många tonårstjejer följer.
Skon ska vara bred och rymlig för tårna, den ska ha hälkappa och en centimeter till godo. Den får inte vara för trång. Om skon trycker på ett ställe på foten försvarar sig huden mot nötningen genom att producera mer hud. Då bildas en förhårdnad. Dessa brukar visa sig på häl, lilltå, stortå och trampdyna. För att få bukt med förhårdnaden kan man torrfila med en sandpappersfil max en gång i veckan.
Man får inte använda metallfil. Man får inte heller använda rakblad, kniv eller klippa med sax. Annars är daglig smörjning A och O, påpekar Malin Edvardsson.
En liktorn är en förhårdnad som växer inåt. Den är formad som en kon och ger ett centrerat tryck. Malin Edvardsson berättar att det gör extremt ont och att det enda som hjälper är fotvård. Det går alltså inte att fixa själv.

HÅR PÅ TÅR
Vårtor är virus och uppkommer ifall fötterna vistats i våta utrymmen och golv. Vissa människor är mer mottagliga för dessa.
- Man kan frysa vårtan både på salong och hos en läkare. Detta gör vi med en frysspray som går ner till minus 57 grader. Läkare använder flytande kväve som blir minus 150 grader. Använder man vårtplåster ska man se till att sätta dem exakt i vårtan, sätter man dem lite utanför sprider sig viruset dit också, säger Malin Edvardsson.
Hon tycker att fotbad en gång i veckan är lagom. Man får inte använda något uttorkande rengöringsmedel som diskmedel eller tvättmedel, men tvål går bra.
När man blir smutsig om fötterna ska man använda tvål och nagelborste. Självklart får man gå barfota. Nutidsmänniskan håller på att bli plattfot. Vi är inte skapta för att gå på asfalt utan för att gå i skog och på sand. Att gå barfota på en sandstrand är jättebra för fötterna. Sandkornen peelar, ger massage och musklerna i foten får arbeta. säger Malin Edvardsson.
Slutligen berättar hon att hår på tårna är ett friskhetstecken och innebär att man har bra cirkulation.

KIM VESTIN

UNG

Mer läsning

Annons