Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårda det svenska språket

Nu får det vara slut med att ständigt blanda upp det svenska språket med engelska. Annars kommer Sverige inom en snar framtid att vara ett engelsktalande land. Låt mig bara ta en enda mening som varnande exempel: Teamet tog ett break, softade och shoppade bagar på airporten.

Ingen kan förneka att meningen kan uttryckas på ”renare” svenska: Gruppen tog en rast, slappade och handlade väskor på flygplatsen.

Jag har studerat språk under många år. Engelska, tyska, franska, grekiska, hebreiska och latin. Dessutom har jag läst allmän språkkunskap. Jag är därför väl medveten om att många ord, som vi uppfattar som svenska, egentligen kommer från andra språk. Men nu måste det moderna ordflödet från engelskan stoppas. Vanliga ersättningsord från vårt eget modersmål finns.

Många äldre i vårt land har inte läst engelska. De ska inte behöva skaffa engelsk-svensk ordbok för att kunna förstå tidningsartiklar eller nyhetssändningar.

I Frankrike sammanblandar man inte olika språk. Man använder franska i tidningar, radio och TV. Föredömligt!

Önskvärt är också att man i svenska talspråket lägger av onödiga och i sammanhanget betydelselösa utfyllnadsord. Ett tag avslutades varje mening med ”va”. Sedan kom ordet ”typ”. Därefter ”liksom”, som nu håller på att bytas ut mot ”helt enkelt”.

Vårda det vackra svenska språket både i tal och skrift!

Jan-Åke Karlsson

Präst. Brastad (Goodtown)