Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varannan störs av ljud på jobbet

Annons

Störande ljud är ett stort problem på jobbet. Nästan varannan anställd är drabbad, visar en ny rapport.

Men problemet med ljudmiljön finns överallt - även i skolan och på kaféer till exempel.

"Störande ljud är en bortglömd arbetsmiljöfråga. Regelverken är alldeles för svaga", säger Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande i Hörselskadades Riksförbund (HRF) som beställt rapporten, i ett pressmeddelande.

Drygt 1 100 medlemmar vid fem fackliga organisationer har tillfrågats. 44 procent av dem uppger att de, ofta eller ibland, har svårt att höra vad andra säger på jobbet.

Det är ljud som skapas av andra människor som stör mest. Knappande tangentbord, skrapande stolar, ringande telefoner - och så allt prat. Särskilt stort är problemet bland dem som arbetar på skolor och förskolor.

HRF har också granskat kaféer och restauranger. Här uppger 51 procent av de tillfrågade att de ofta eller ibland har svårt att höra och samtala. Även de yngre har problem, så många som 40 procent av dem mellan 16 och 29 år har svårt att kommunicera i krog- och kafémiljö.

Skolan är ett tredje problemområde. Här uppger 47 procent av deltagarna i undersökningen att de har svårt att höra i samlingslokaler som används för föredrag och undervisning.