Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var mer rädda om våra pengar

Onsdag 25 juni

Var mer rädda om våra pengar

Hur lätt är det att - mer eller mindre utstuderat - sko sig på landstingets bekostnad. Vems fel är det?

Länsmusikchefen fick sparken och polisanmäldes strax innan midsommar. En bidragande orsak var att han under sin provanställning körde en himla massa hyrbil utan att skriva körjournal. I gårdagens tidning ger han för övrigt sin syn på den kritiska revisorsrapporten som ligger bakom hela affären.Så sent som igår fick jag två fakturor attesterade av Tidningens tjänstgörande ansvarige utgivare. Två böcker och sex inköpta krönikor till en sammanlagd kostnad av drygt 4 000 kronor skulle förklaras innan en namnteckning sattes på pappret och fakturorna lämnades för hand över till ekonomiavdelningen för betalning.

Varför berättar jag nu det här?

Helt enkelt för att efterlysa samma grundläggande ekonomiska rimlighet i landstinget. Och få svar på frågan om vem som attesterade fakturorna från biluthyraren?

Om en person under sin provanställning gör vad man nu uppenbarligen anser vara ett övertramp så grovt att han polisanmäls, varför erbjuda honom fast anställning? Antingen måste någon översett med musikchefens ekonomiska handhavanden under provanställningen eller så visste man inte om dem, varför ingen hyrbilsräkning rimligen borde betalats av landstinget.

Mina två fakturor hade exempelvis aldrig gått till betalning utan namnunderskrift av behörig person. Ekonomiavdelningen hade helt sonika lämnat dem tillbaka.

Antingen har jag missat någon grundläggande bit i dramat, men hur lätt är det egentligen för vem som helst inom landstinget att sko sig på landstingets bekostnad? Det verkar vara betydligt lättare än på ett vanligt företag. I alla fall betydligt lättare än på mitt, och landstinget har ändå en ekonomisk kris som var högst påtaglig redan i fjol.Den krisen verkar allt mer bero på administrativa störningar. För även om de aktuella fallen rör relativt lite pengar, om man ser till landstingets hela budget, är regelbrotten en symtom på ett större problem: bristande kontrollfunktioner.

Och vems är felet för det? Den anställde eller dennes chef? Den ansvarige tjänstemannen eller den politiska ledningen?Moderaterna vill gärna framhålla politikernas ansvar och delvis handlar det förstås om att politiker, även om de inte fysiskt finns på plats i alla delar av verksamheten, måste veta vad som där försiggår.

Verksamheten betalas nämligen med skattemedel och väljarna har valt vilka de vill ska ansvara för de medlen. I det ansvaret ingår att se till att tjänstemännen följer gällande regelverk. Där har politikerna misslyckats genom att ge förvaltningstjänstemännen för fria tyglar att tolka reglerna.

Men om politikerna för den skull bör avgå vet jag inte, att socialdemokratiska politiker spelar moderaternas kritik mot kulturen i händerna känns illa nog.

Nej, att ansvariga tjänstemän sitter lösare känns betydligt mer logiskt. De är formellt utbildade för att göra detta jobb och misslyckas ändå följa nedskrivna regler. Och hur svårt kan det vara?I Sundsvalls Tidning på nätet kan läsarna lägga in kommentarer. En person ifrågasätter just det jag i torsdags misstänkte skulle bli effekten av affären, nämligen ett länskulturens framtid i landstingets regi.

Läsaren skriver bland annat: "Till hur mångas glädje kommer egentligen de miljoner som satsas i musik västernorrland? Ska skattebetalarnas pengar verkligen gå till att sätta upp konserter på grekiska som några hundra människor går för att se? Är det så man främjar den svenska kulturen? Det samma gäller förresten Norrdans mfl."

Jag upprepar mina ord från torsdagens artikel: Vilken politiker känner för att försvara anslagen till kulturen i Västernorrland nu?Susanne Sjöstedt