Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var hamnar NHL-pengarna?

Anton Forsbergs kontrakt med Columbus ger minst 1,6 miljoner kronor till svensk hockey.

Frågan är om Modo har rätt till allt – eller om Södertälje ska ha en del av kakan.

I början av maj kom svensk hockey överens med NHL om ett nytt avtal. I avtalet regleras bland annat de summor som NHL-klubbarna ska betala när svenska spelare för första gången skriver på ett NHL-kontrakt.

Tidigare kostade det NHL-klubbarna 225 000 dollar per spelare, men i det nya avtalet är summan 240 000 dollar – drygt 1,6 miljoner kronor – för var och en av de tio första spelarna som lämnar. Spelare som utöver det får NHL-kontrakt kostar 325 000 dollar, vilket är cirka 2,1 miljoner kronor.

Det sammanlagda beloppet slås ihop och delas upp mellan de klubbar som tappar spelare till NHL, men den allra minsta ersättningen per spelare blir alltså 1,6 miljoner kronor.

Ersättningen ska delas jämnt mellan de klubbar som spelaren har representerat de fyra senaste säsongerna, och i de allra flesta fall är det glasklart hur dollarbuntarna ska spridas.

Men inte i Anton Forsbergs fall.

Forsberg, som nyligen skrev på ett treårskontrakt med Columbus Blue Jackets, har de fyra senaste säsongerna haft kontrakt med Modo, men var under hela den gångna säsongen utlånad till Södertälje.

Så frågan är: har SSK därmed rätt till en fjärdedel av övergångssumman?

Enligt Markus Näslund, general manager i Modo, är svaret ja – om man till punkt och pricka följer de paragrafer som finns.

– Enligt förbundets stadgar så har de rätt till en del på grund av att Anton lånades ut med en så kallad spelarregistrering, säger Näslund, som dock menar att allt inte är svart eller vitt:

– Vi skulle ha kunnat låna ut honom med en så kallad spelardispens, där vi har rätt att plocka hem honom under säsongen. Men nu valde vi det första alternativet för att ge Södertälje trygghet i frågan.

Om Modo hade lånat ut honom med en spelardispens hade NHL-ersättningen avgjort gått till Modo, men nu blir frågan mer intrikat.

Underförstått anser Modo alltså att all NHL-ersättning borde hamna i Ö-vik i vilket fall, eftersom klubben av god vilja gick med på att Forsberg skulle spela för SSK under hela säsongen.

Södertälje har å sin sida bett om en fjärdedel av pengarna.

Hur miljonbeloppet i själva verket fördelas återstår att se.

– Vi hoppas att vi får hela transfersumman och för en diskussion med SSK om det hela. Förhoppningsvis kommer det att lösa sig, säger Markus Näslund.