Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var fjärde rättegång blir inställd

Annons

Varje arbetsdag ställs 50-60 rättegångar i brottmål in i landets tingsrätter. I flera år har nästan var fjärde rättegång ställs in och i år har andelen fortsatt att öka till 24,39 procent, enligt färska siffror från Domstolsverket.

Ett stort resursslöseri, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

För många av hennes medlemmar hör det till vardagen att de redan är på väg till en rättegång när de får beskedet att den ställs in. Genomsnittskostnaden för en rättegång som ställs in samma dag som den skulle hållits beräknades för ett par år sedan till 11 600 kronor. På årsbasis blir det miljoner.

Förutom ekonomin ser Domstolsverkets generaldirektör Barbro Thorblad de många inställda rättegångarna som en förtroendefråga för rättsväsendet. Seminarier där personal från olika domstolar kan tipsa varandra om sätt att tackla problemet är en motåtgärd. Men Domstolsverket har inget mål för hur låga procentsiffror man ska nå eller när det ska vara gjort.

Det kanske är något vi skulle ha, säger Thorblad.

Edgar Massey i Västergötland fick åka förgäves till tingsrätten fyra gånger för att vittna om en misshandel. Nästa gång är det inte lika självklart att han ställer upp som vittne.

Mer läsning

Annons