Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var fjärde lekpark kan komma att stängas

Färre - men större och bättre.
Så vill tekniska kontoret utveckla lekparkerna i Örnsköldsvik.
31 närlekparker kan komma att stängas och ersättas av nio större områdeslekparker.

Tekniska kontoret och stadsträdgårdsmästare Elisabeth Strand Hübinette har i dagarna lämnat en utredning till politikerna i nämnden för teknik och service om hur de vill utveckla lekparkerna.

Anledningen är enkel. Lekparkerna förfaller på grund av obefintligt eller bristande underhåll.

Parkbudgeten räcker till att renovera två lekparker per år. Det innebär att det hinner gå 40 år mellan översynerna, vilket är långt mycket längre än lekredskapen håller. Ingen ny lekpark har heller byggts i kommunen på 15 år utan endast upprustning och renovering har utförts.

– Vi har för många lekplatser, för lite skötselresurser och har ingen möjlighet att uppfylla EU:s krav på lekparksstandard, något måste göras, konstaterar stadsträdgårdsmästaren krasst och fortsätter:

Om politikerna går på tjänstemännens förslag kommer det att innebära en radikal förändring av antalet lekparker och deras funktioner.

Under en tioårsperiod vill tekniska kontoret minska lekparksbeståndet med 22 parker, från 86 till 64 stycken, och koncentrera de ekonomiska resurserna till de som blir kvar. Flera lekparker kommer att rustas upp eller kompletteras på olika sätt för att bli så kallade områdeslekparker.

Områdeslekparkerna ska hålla hög kvalitet och ge möjlighet till sand-, gung- och klätterlek med rutschbana. Om möjligt ska de också kompletteras med en yta för bollspel. Sommartid kan det handla om boule, volleyboll eller fotboll.

– Lekplatserna ska vara mötesplatser för flera generationer och då behövs fler funktioner än idag, säger Elisabeth Strand Hübinette.

Stadsträdgårdsmästaren hoppas att tekniska kontoret omgående får börja arbeta enligt de nya riktlinjerna.