Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var femte missnöjd med smuts

Annons

Var femte patient anser att sjukhusavdelningar inte är tillräckligt rena.

Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge och Södersjukhuset i Stockholm får sämst betyg, enligt en sammanställning av den nationella patientenkäten som Dagens Nyheter gjort.

43 000 patienter i hela Sverige har svarat på patientenkäten under 2012, och i snitt har 20 procent svarat nej eller delvis nej på frågan om avdelningarna är tillräckligt rena, enligt DN.

Vi är medvetna om att städningen inte har varit bra. Redan förra vintern påbörjade vi därför en ny upphandling, säger Mathias Elmfeldt, sektionschef inom avdelningen för servicetjänster och logistik på Karolinska universitetssjukhuset.

Sjukhuset var 2007 bland de första att upphandla sjukhusstädning enligt så kallad Svensk standard. Den innebär bland annat att städarna riktar in sig på de lokaler där folk har varit, snarare än att städningen sker oavsett om rummet använts eller inte.

Det var en relativt ny standard som tyvärr inte var tillräckligt skarp. Patienter och vårdpersonal har klagat. Därför gör vi en ny upphandling med högre krav.

Strax efteråt skriver sjukhuset i ett pressmeddelande att ett nytt städbolag anlitats efter upphandling. Kontraktet skrevs i november med NCA, Nordic Cleaning Alliance, som börjar arbeta när avtalen med den nuvarande entreprenören ISS upphör att gälla, det vill säga 31 mars i Solna och 30 oktober i Huddinge.

"Vi har goda förhoppningar om att vi nu snart ska få så rent och snyggt som det bör vara på ett sjukhus", säger Mathias Elmfeldt i pressmeddelandet.

Mer läsning

Annons