Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var är krisplanen vid en förvärrad eurokris?

Höstens följetong i den ekonomiska politiken är utan tvekan ekonomiska krismöten inom EU. Bekymrade finansministrar har samlats till möte efter möte om eurons framtid.

Krisen inom eurozonen kommer med all säkerhet att intensifieras även under 2012. Samtidigt fortsätter den svenska arbetsmarknaden att försämras.

Enligt Arbetsförmedlingen handlar det om 47~000 människor som kommer att förlora såväl arbetskamrater som den ekonomiska trygghet som ett arbete innebär. Fler och fler kommer att drabbas direkt eller indirekt av att någon vi känner inte får ha förmånen att utvecklas och bidra på just deras arbetsplats.

Det är nu hög tid för politiken att se bortom panikåtgärder för att lugna kreditvärderingsinstituten. Det är inte nog att bara laga hålen i båten, vi måste bestämma vart vi ska styra skutan.

Var finns regeringens plan för att begränsa effekten på arbetsmarknaden om krisen i eurozonen förvärras ytterligare?

Sverige behöver en heltäckande krisplan där vi inför väljarna kan presentera konkreta åtgärder utifrån olika scenarier.

Vi i Miljöpartiet prioriterar tre komponenter som särskilt viktiga i en plan för att modernisera och stärka den svenska ekonomin inför den allt djupare krisen.

Investera för växande företag: Det är väldigt tydligt att kostnaden för att anställa kombinerat med högt risktagande vid sjukskrivning är de två enskilt viktigaste problemområdena.

Därför har vi prioriterat att sänka arbetsgivaravgifterna och slopa sjuklöneansvaret för de mindre företagen.

Satsa på utbildning: 40 procent av småföretagen har tackat nej till order för att de inte kan hitta välutbildad arbetskraft. För två år sedan var samma siffra 27 procent. Svenska företag ska ha samma villkor som de vi konkurrerar med på den globala marknaden.

Därför behöver vi en medveten och långsiktigt politik där människor kan utbilda sig för morgondagens arbetsmarknad.

Klimatomställningen ger nya jobb: Vi behöver stora investeringar för en tågtrafik som både privatpersoner och företag kan lite på. Genom en fokuserad satsning på förnybar energi kan vi bli världsledande på solenergi, biobränsle och vindkraft. Rätt använt kan renoveringsbehovet i miljonprogrammen både skapa jobb i byggbranschen och samtidigt minska energibehovet.

Väljarna förtjänar en plan för framtidstro. En politik som ger hopp om att Sverige kommer att stå starkt både under och efter den här krisen.

Per Bolund

ekonomiskpolitisk talesperson Miljöpartiet de Gröna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel