Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vapenvila i Sydsudan

Annons

Den sydsudanesiska regeringen och företrädare för rebellsidan har i dag undertecknat ett avtal om vapenvila, rapporterar Reuters. Parterna förbinder sig att upphöra med striderna inom 24 timmar, enligt AFP.

Överenskommelsen skrevs under i Etiopiens huvudstad Addis Abeba och har tagits fram av den regionala samarbetsorganisationen Igad. Medlare från regionen samt diplomater och journalister närvarade vid undertecknandet.

Den tros innehålla ett eld upphör - enligt AFP förbinder sig parterna att upphöra striderna inom 24 timmar - och ta upp frågan om de elva politiker som greps när konflikten inleddes i mitten av december. Avtalet innehåller också mekanismer för att verifiera och övervaka att vapenvilan följs, säger företrädare för Igad.

Vidare har regeringen gått med på att frige de elva politiker och medarbetare till Machar som varit centrala i förhandlingarna. Det framgår emellertid inte när det ska ske.

Fångarna har varit en av knäckfrågorna i de segslitna förhandlingarna. Upprorsledaren Riek Machar har krävt att de ska släppas, medan president Salva Kiir insisterat att de ska ställas inför rätta, anklagade för att ha planerat att störta honom.

Enligt ett utkast till överenskommelse, som är daterat den 15 januari och som TT tagit del av, ska ett eld upphör träda i kraft ett dygn efter det att dokumentet undertecknats. Parterna lovar enligt utkastet att "upphöra med alla militära handlingar mot varandra och alla andra handlingar som kan undergräva fredsprocessen".

Parterna ska också upphöra med attacker mot civila liksom våldtäkter och tortyr, enligt utkastet. Humanitära korridorer ska upprättas och flyktingar ska som vill återvända hem ska få hjälp av parterna med det.

Konflikten mellan Kiir och Machar, som fram tills i somras var vicepresident men då sparkades av Kiir, har hittills krävt upp emot 10 000 liv, befarar biståndsorganisationer. Över en halv miljon människor har flytt sina hem till följd av strider och övergrepp.

Mer läsning

Annons