Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vapenvila" i kraft i Kiev

Annons

Polis och demonstranter i Ukraina har kommit överens om en vapenvila, enligt oppositionsledaren Vitalij Klitjkos riktlinjer. Parlamentet har samtidigt kallats in för att i ett extrainsatt möte diskutera regeringens avgång den 28 januari, enligt Interfax.

Enligt Interfax har de protesterande slutat med stenkastning på Hrusjevskyj-gatan i Kiev, platsen som har varit epicentrum för demonstrationerna. Klitjko anlände själv till en av barrikaderna på gatan, där demonstranter och polis stod mot varandra med en mur av brinnande däck emellan, och lyckades övertyga båda sidor om att tillfälligt avbryta våldsamheterna.

Jag kommer att återvända vid åttatiden i kväll och rapportera om förhandlingarna, sade Klitjko och antydde därmed att förhandlingar pågår mellan oppositionen och president Viktor Janukovytj.

Det ukrainska parlamentets talman Volodymyr Rybak uppgav senare för Interfax att han kallat till ett extrainsatt parlamentsmöte den 28 januari klockan 10. Beskedet kom sedan Janukovytj tidigare i dag bett talmannen att sammankalla parlamentet.

Ni vet att den senaste tidens massoroligheter har åtföljts av våld, blodutgjutelse och mordbrand. Med andra ord: situationen kräver en omedelbar lösning. Jag ber er att vädja till ledamöterna att samlas för att diskutera saken, uppges Janukovytj ha sagt under ett möte med Rybak, rapporterar Interfax.

Rybak svarade att det som skulle diskuteras är regeringens avgång och återkallandet av de lagar som oppositionen kritiserat.

Samtidigt sade premiärminister Azarov, på plats vid världsekonomiskt forum i Davos, att han är övertygad om att oroligheterna är ett "riktigt kuppförsök". Han betecknade det också som "fullkomligt orealistiskt" att utlysa ett presidentval. President Janukovytj avgång är ett av de protesterandes krav.

Hur skulle vi kunna hålla val när centrala delar av Kiev har ockuperats av militanta aktivister, sade Azarov enligt Interfax.

Den fortsatta utvecklingen kommer att bero på hur president Janukovytj nu väljer att agera, anser utrikesminister Carl Bildt.

Om han står fast vid den mycket repressiva politiken, så kan det bli ett mycket besvärligt läge, säger Bildt till TT i Davos.

För tillfället sker en hel del samtal mellan EU och Kiev i syfte att påverka presidenten. EU:s utrikeschef Catherine Ashton ska träffa Janukovytj och oppositionsledare i Kiev i nästa vecka, rapporterar AFP. Dörren till dialog och politisk lösning måste hållas öppen, heter det i ett uttalande från Ashton.

En emissarie är också på väg, alltså en person på hög nivå som kan föra samtal på plats. EU ställer krav på att de nyinförda lagarna ändras, annars kommer det att bli reaktioner från EU:s sida.

Våldet i Kiev har trappats upp de senaste dagarna. Demonstranter har kastat sten och brandbomber, medan polisen använt distraktionsgranater och gummiklädda kulor. De första dödsoffrena krävdes i går och hundratals på båda sidor har skadats.

Oroligheterna startade efter regeringens nej till EU-samarbete i november.

Mer läsning

Annons