Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vapenlagar på väg att skärpas

Annons

Straffskalorna för vapenbrott bör skärpas, föreslår regeringens utredare Petter Asp. De hårdare straffen kan bli verklighet redan i höst, enligt regeringen som tycker att det är angeläget.

För grovt vapenbrott ska minimistraffet vara ett år, och maximistraffet fyra år, enligt utredningen.

Asp föreslår även att det ska införas ett brott som heter synnerligen grovt vapenbrott, där lägsta straff är tre år och högsta är sex år.

Det finns indikationer på att skjutningar förekommer i större utsträckning på senare år. Syftet är att skärpa synen på de allvarliga vapenbrotten, säger Petter Asp.

Han vill också att bedömningen huruvida ett vapenbrott är grovt ska justeras. Man ska ta hänsyn till om brottet varit av "särskild farlig art".

Det kan till exempel vara att vapnet innehas i en kriminell miljö där det befaras komma till brottslig användning, säger han på en pressträff.

Enligt justitieminister Beatrice Ask (M) efterfrågas en skärpning om grovt vapenbrott av polisen.

Vi har ju haft problem med skjutningar och svårigheter med att komma åt vapen, så jag tycker att det här är angeläget, säger hon.

Även Henrik Malmquist, chef för Rikskriminalpolisen, välkomnar förslaget som är en viktig följd då polisen får utökade befogenheter att avlyssna, göra husrannsakan med mera.

Det är ett uttryck för att lagstiftaren ser allvarligare på vapenbrott, vilket är viktigt för vårt arbete att förebygga skjutningar i det offentliga rummet som förekommer ganska mycket nu för tiden. Förhoppningsvis blir några avskräckta och de som blir tagna av polisen får strängare straff än vad som är fallet i dag.

För ett år sedan lade en annan utredare fram förslag på skärpta lagar mot vapenbrott, med en ändring av straffskalan. Även då föreslogs bland annat att begreppet "synnerligen" grovt vapenbrott fördes in i straffskalan.

Petter Asp föreslår att lagändringarna träder i kraft den 1 september 2014, före riksdagsvalet. Ask räknar med att det ska gå och planerar en proposition under våren.

Socialdemokraterna kommer sannolikt att stödja regeringens förslag, säger partiets rättspolitiske talesperson Morgan Johansson.

Mer läsning

Annons