Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vapen med historia

Jägaren ute på isen utanför Bönhamn eller Ulvön dolde sig bakom ett vitt tyg. Den tunga bössan smögs mot sälen på en skida. Det vassa spjutet dödade en attackerande björn.

Utställningen "Allmogevapen" på länsmuseet Murberget visar några av jaktvapnen från Nordens kanske största samling allmogevapen.

– Tack vare Martin Johannesson, som var en stor expert på allmogebössor, gjordes en stor kulturhistorisk undersökning av bössmide och bössmeder i framför allt Västernorrland men också Jämtland, berättar utställningsproducenten Katarzyna Forsberg.

1994 invigdes senaste en utställning av allmogevapen på Murberget. När museet öppnade för 20 år sedan fanns även en avdelning med militära vapen. En avdelning som fick kritik eftersom vapnen var gjorda för att döda människor.

Allmogevapen visas återigen som en del i Murbergets 20-årsjubileum. Allmogevapnen var förr en del av överlevnaden för allmogens folk. Framför allt för att jakten gav mat.

– Vad skulle man göra? Döda en björn med spjutet och få mat eller riskera att dödas av björnen? säger Katarzyna Forsberg som vill att utställningen ska vara något mer än en utställning av vapen.

– Att besökarna får fundera över jakten. Åsikter om jägarens roll, vad tycker folk? Junselevargen? Vi skulle vilja ha lite föreläsningar.

En uppstoppad björnunge i utställningen är inte bara en prydnad. Någon sköt en gång björnungen och såg till att stoppa upp den och så småningom skänktes den till Murberget.

Andra djur som dödats i jakt som visas i uppstoppat tillstånd i utställningen är en räv, en bäver, en säl, en ekorre, en ripa, en kråka.

Murberget har ingen uppstoppad varg i samlingen men däremot vargskinn som förmodligen kommer att visas i den utställning som byggs upp just nu.

Ungefär 200 vapen är utvalda ur en samling som är 1200 pjäser stor. Kännaren kan se detaljerna som skiljer den ena bössan från den andra. Vi andra ser välgjorda och ibland ganska vackra kulturhistoriska föremål. Bössorna skapades av bössmeder i framför allt Ångermanland, Medelpad och Jämtland, men det finns bössor från bössmeder i Norrbotten, Västerbotten, Dalarna, Gävleborg och Skåne i samlingen.

– Antikrundans vapenexpert Max Sjöberg såg nästan ledsen ut att han inte fick titta på hela samlingen när han var här, men han får komma på utställningen i stället, skrattar Katarzyna Forsberg.

Utställningen invigs på lördag av Ylva Moberg, hon är barnbarn till den store experten Martin Johannesson, mannen bakom den unika kulturhistoriska undersökning som gjordes på Murberget.