Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vanvårdade kor omhändertagna i Skåne

En familj i Skåne som i 14 år kringgått förbud mot att hantera djur har nu fått 34 vanvårdade kor omhändertagna.

Det var efter en anmälan som länsstyrelsen inspekterade gården och konstaterade att många djur var vanvårdade.

Flera av nötkreaturen stod med gödsel upp till magen, säger Emma Hansson, en av de djurskyddsinspektörer från länsstyrelsen som var med vid inspektionen, till Sydsvenskan.

Hon är mycket kritisk till att familjens djurhållning fått fortsätta år efter år.

Det är en väldigt allvarlig brist från myndigheternas sida att de låtit detta fortsätta. Det rör sig om en slags bulvanverksamhet, säger Emma Hansson till tidningen.

När en familjemedlem förbjudits att hantera kor har det formella ansvaret gått till en ny familjemedlem. En av personerna i familjen har totalförbud mot att hantera djur. Två andra har förbud att hantera nötkreatur. Nu står en fjärde person i familjen som ansvarig. Länsstyrelsen utreder nu om även hon ska omfattas av förbudet. Cirka 250 nötkreatur är registrerade på kvinnan i familjen, och av dem finns hundra i Småland. Länsstyrelsen där ska nu inspektera skötseln av de djuren.