Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vanvårdade grisar problem i EU

Vanvård av grisar förekommer i hela EU och inte bara i Sverige visar en ny larmrapport.

Bland de utpekade länderna finns Danmark och Tyskland som står för en stor del av importen till Sverige.

2008 och 2009 har djurskyddsorganisationen Compassion in World Farming gjort hemliga inspektioner på 74 grisgårdar i Danmark, Tyskland, Spanien, Nederländerna, Storbritannien och Ungern. Tillsammans står dessa länder för 57 procent av grisuppfödningen i EU.

Danmark och Tyskland står också för det mesta av det griskött som importeras till Sverige.

Resultatet av undersökningen är att en majoritet av grisarna föds upp i strid mot EU:s regler. I en film som organisationen gjort visas hur grisarna står på bara betonggolv, så trångt att de inte kan vända på sig, och i stort sett alla har avklippta svansar.

Det är en skandal att de flesta av EU:s grisbönder ignorerar lagen - sju år efter att den trädde i kraft, säger Peter Stevenson på Compassion vid en pressträff i Bryssel. Om bara lagen följdes skulle det innebära radikala förbättringar.

Lagen han pratar om infördes 2003 och förbjuder bland annat avklippta svansar och kräver att det måste finnas strö på golvet hos grisarna.

I Danmark hade i stort sett alla grisar på de undersökta gårdarna avklippta svansar och 67 procent av gårdarna hade inte strö, halm eller liknande på golven. Anledningen till att lagen kräver strö och liknande är att grisarna ska kunna böka och sysselsätta sig något så när normalt. En gris som får röra sig fritt ägnar 75 procent av dagen åt att böka runt. Om grisarna är sysselsatta biter de heller inte av varandras svansar.

Det enda av de utpekade länderna som Ica köper griskött från och saluför under sitt eget varumärke är Danmark som står för 12 procent av köttet i diskarna.

Vi accepterar inte kött från Tyskland och Spanien för vi anser att djurhållningen där inte uppfyller våra krav, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef på Ica.

Att Ica över huvud taget tar in importkött beror att tillgången på vissa styckdelar, till exempel karré och kotletter, inte täcks av den svenska produktionen.

Bente Tolley på danska djurrättsorganisationen Anima tycker att danska myndigheter är för slapphänta mot bönderna och accepterar deras förklaringar till varför de inte klarar av att uppfylla lagen. Dessutom är hon trött på att höra att det är så kostsamt att följa lagen.

Varje år är det ett svinn på 7-9 miljoner danska grisar, som är i så dåligt skick att de inte kan skickas till slakt. Kostar inte det? Om grisarna hade fått strö och utrymme hade de varit friskare, säger Tolley.

Compassion, som organiserar 39 djurrättsorganisationer i 25 EU-länder, har anmält Danmark, Belgien, Irland, Spanien, Tyskland och Ungern till EU-kommissionen för att de inte följer EU:s lagar.