Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väntetiderna på ambulans vid hjärtstopp ökar i länet – så lång tid tar det i din kommun

Väntetiden på ambulans vid ett hjärtstopp ökar i Västernorrlands kommuner, utom i Sundsvall där det i genomsnitt tar lika lång tid som för fem år sedan. Det visar statistik som Hjärt-lungfonden har presenterat.

I Västernorrlands kommuner skiljer sig genomsnittstiderna för hur lång tid det tar för en ambulans att komma till någon som drabbats av ett tillfälligt hjärtstopp.

Enligt statistiken som Hjärt-lungfonden har tagit fram utifrån uppgifter från SOS alarm tar det längst tid i Timrå, med 18,4 minuter och i Härnösand tar kortast tid med ett snitt på 10,7 minuter.

Omkring 10 000 svenskar drabbas årligen av ett plötsligt hjärtstopp.

– Vid ett plötsligt hjärtstopp är snabb hjälp helt avgörande, några minuter kan innebära skillnaden mellan liv och död. Det är väldigt bekymrande att det finns så här stora regionala skillnader i ambulansernas responstid, uppger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd, i ett pressmeddelande.

Rikssnittet ligger på 13 minuter, vilket flera av länets kommuner ligger över.

– Plötsligt hjärtstopp är en av de vanligaste dödsorsakerna i Sundsvall, och drabbar människor i alla åldrar. Med fler hjärtstartare, kortare väntetid på ambulans och ett ökat stöd till svensk hjärtforskning kan fler liv räddas, uppger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i pressmeddelandet.

Responstider i minuter 2016 – 2012:

Härnösand 10.7 – 9,1

Kramfors 17,4 – 14,9

Sollefteå 15,1 – 13,8

Örnsköldsvik 12,6 – 10,8

Sundsvall 13,6 – 13,6

Timrå 18,4 – 17,2

Ånge 17,7 – 17,1

FLER NYHETER:

Vårdförbundet kräver ingripande för ambulansutrustning: "Enorm risk för personalens liv"

För Plus-kunder: Här är vanligaste orsakerna bakom skulderna – Kronofogden: "Generellt mycket fördomar"

Rullator-bluffmakarna har nått länet – landstinget varnar: "Blivit bestulna på stora belopp"

För Plus-kunder: Kommunalrådet efter knivbråken i Härnösand: "Vi för en dialog med Migrationsverket"