Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntat antiklimax i Magnitskij-fall

Annons

Ingen lär få stå till svars för den ryske advokaten Sergej Magnitskijs död, som utlöst en diplomatisk konflikt på hög nivå mellan Ryssland och USA.

Magnitskij avled 2009 efter ett år i häkte för misstänkt skattebrott, ironiskt nog efter att själv ha satt fingret på misstänkt förskingring av över en miljard kronor med spår ända upp till Kreml. Anklagelserna har gjort gällande att häktesledningen medvetet nekade Magnitskij vård för hälsoproblem som han fick av den hårda behandlingen.

Bara ett åtal

Den dåvarande presidenten, Dmitrij Medvedev, tog sig an fallet och gjorde korsdrag bland fängelsecheferna - men bara en person åtalades. Den ryska regeringens människorättsråd slog fast att advokaten dog ensam med handfängsel under kraftiga smärtor.

På julafton meddelade åklagaren i fallet att han kommer yrka på att den tidigare biträdande fängelsechefen Dmitrij Kratov frias eftersom det inte finns bevis för att hans agerande direkt ledde till Magnitskijs död.

Detta var ett manipulerat, fabricerat mål, säger familjens advokat Nikolaj Gorochov och hävar bland annat att domaren förhindrade förhör av vittnen genom att medvetet skicka kallelserna till fel adresser.

Putin vet

Bara två dagar tidigare slog president Vladimir Putin fast fakta på sitt karaktäristiska vis.

Jag känner inte till detaljerna, men jag vet att Magnitskij inte dog av tortyr - ingen torterade honom - utan av en hjärtattack, sade Putin på sin årliga presskonferens i Kreml.

Magnitskijs tre år gamla fall har blivit ammunition för ett ömsesidigt symboliskt korståg mellan USA och Ryssland. USA har beslutat om inreseförbud för en rad myndighetspersoner som misstänks vara inblandade i advokatens död för att markera mot ryska människorättsbrott i allmänhet, något som det ryska parlamentets underhus, duman, har svarat med genom att förbjuda adoption av ryska barn till USA.

Mer läsning

Annons