Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väntan på svar om fångar

Israel och islamiströrelsen Hamas uttryckte under tisdagen ömsesidig misstro om utsikterna för en överenskommelse om fångutväxling.

En tysk medlare sades under dagen ha överlämnat Israels svar på Hamas krav på frigivning av hundratals palestinska fångar. I utbyte skulle den israeliska soldaten Gilad Shalit friges. Han fördes ut ur Israel 2006. Men senare hette det att medlaren uppskjutit sin resa till Gaza. En källa uppgav att förseningen berodde på att Israel i sista stund ville ändra på sitt senaste bud.

Premiärminister Benjamin Netanyahu samtalade med ministrar om Hamas krav långt in på måndagskvällen. Hamas anklagade Israel för att fördröja fångutväxlingen och hänvisade till de interna israeliska regeringssamtalen. Israels försvarsminister Ehud Barak sade att frigivningen av Shalit har högsta prioritet men att Israel inte var berett till en frigivning "till varje pris".

Några mer exakta detaljer om hur de olika buden ser ut föreligger inte.

Både israeliska och palestinska källor har dock nämnt att Israel väntas frige 450 palestinier, många av dem inblandade i dödliga attacker mot israeler, i utbyte mot Shalit. Ytterligare 500 palestinska fångar kan komma att friges senare. Det ska finnas omkring 8 000 palestinier i israeliska fängelser.