Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartiet: Kraftig satsning på vårdpersonal krävs för att minska stafettkostnaderna

På regionfullmäktige i november beslutas om budgeten för regionen 2019. I backspegeln har vi ett år där regionen går mot ett totalt underskott på tre miljoner kronor, varav specialistsjukvården står för drygt 270 miljoner.

Under åren har den styrande majoriteten försökt åtgärda detta underskott genom att hyvla brett över verksamheterna, samt genom att helt avveckla verksamheter som till exempel BB i Sollefteå.

Vi i Vänsterpartiet ser en utveckling där tillgängligheten inom många verksamheter är på väg åt helt fel håll. Vi noterar också de extremt dyra stafettkostnaderna i regionen, vilka står för lejonparten av underskotten i specialistvården. En bidragande orsak är att personal är missnöjda med sin arbetsmiljö och säger upp sig för att arbeta som stafetter. Vi ser detta som ett underbetyg på vår arbetsmiljö och att kraftiga personalsatsningar krävs för att vända den negativa utvecklingen.

Samtliga partier verkar överens om att det behövs mer pengar till primärvården för att klara framtidens behov av vård med en åldrande befolkning, kronikerna samt ökad andel barn och unga.

Det är viktigt att människor får vård i tid och att de får hjälp på rätt vårdnivå, istället för att söka akut för sådant som inte behöver akut behandling – det blir både dyrt och ineffektivt.

Det är absolut nödvändigt att statsbidragen ökar till de norra regionerna om vi ska ha möjlighet att bedriva vård av samma kvalitet som resten av Sverige.

En logisk följd av en utvecklad primärvård är att kostnaderna på specialistsjukvården minskar och det har vi också räknat med i vårt förslag. Vänsterpartiet motsätter sig dock kraftigt majoritetens förslag om att ytterligare svälta en verksamhet som redan går 270 miljoner back.

Vänsterpartiet ser det ackumulerade underskott som finns idag och sopar det inte under mattan, så som majoriteten gör i sin budget. I vårt förslag har vi budgeterat för stora personalsatsningar som kan användas till olika åtgärder, som antingen kortare arbetstid, ökade löner eller annat som personalen tycker är viktigt. Vi menar att det är en åtgärd som på ganska kort sikt kommer att minska såväl stafettkostnader som sjukfrånvaro.

Vidare behövs en förändrad ledning och styrning med ett lokalt nära ledarskap på alla våra sjukhus för att komma undan stuprörstänket och komma tillrätta med regionens ekonomi.

I vårt förslag budgeterar vi därför för ett underskott 2019 för att kunna göra ovan satsningar och komma till rätta med de underskotten som idag finns. År 2020 och 2021 budgeterar vi däremot för ett större överskott.

Vi ser samtidigt ett mer övergripande systemproblem som vi delar med alla regioner/landsting i norra Sverige: vi går mot stora växande underskott då det är dyrare att bedriva likvärdig vård utifrån våra glest befolkade regioner än i tätare regioner.

Det är absolut nödvändigt att statsbidragen ökar till de norra regionerna om vi ska ha möjlighet att bedriva vård av samma kvalitet som resten av Sverige. Därför ser vi nu med oro på en eventuell borgerlig budget på riksnivå som kan innebära sänkta statsbidragen till regionen.

Isabell Mixter, gruppledare Vänsterpartiet Region Västernorrland

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel