Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänstern: "Tänk på barnen och de unga – öppna BUP i Kramfors igen"

Annons

Barnpsykiatrisk stödverksamhet har funnits i Kramfors i många år, men har under lång tid dragits med rekryteringsproblem. Sedan 2014 har mottagningen varit tillfälligt stängd på grund av personalbrist och patienterna har hänvisats till andra orter.

Detta har varit ett påtagligt bekymmer för barn och barnfamiljer, men också för den öppna vården i övrigt. Inom öppenvården är samverkan mellan exempelvis barnpsykiatri (BUP), primärvård, socialtjänst och skola en grundbult då det gäller stöd till barn och föräldrar där särskilda behov föreligger.

Landstinget och BUP-organisationen i länet har misslyckats med att skapa en hållbar verksamhet i Kramfors. Samtidigt har behoven av BUP-stöd ökat och fortsätter att öka. En trend som vi ser äga rum i hela landet. På andra håll i landet bygger man ut barnpsykiatrin och skapar nya former för samverkan.

■■ LÄS MER: BUP-mottagningen i Kramfors avvecklas – problem med bemanning har inte gått att lösa

Tanken med detta är att barn och unga med behov av barnpsykiatrisk rådgivning snabbt skall kunna få detta utan att behöva vänta för länge.

Tidiga insatser prioriteras. SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, bedriver sedan många år ett utvecklingsarbete för att stärka den öppna psykiatriska vården. Samverkan mellan landsting och kommuner, mellan samhällets olika företrädare, är ett sätt att gemensamt öka resurserna. Statliga pengar finns att söka för verksamhetsutveckling, via psykiatriöverenskommelser.

I stället för att bygga ut BUP-verksamheten, skapa nya spännande verksamhetsformer och samverkansformer och finna vägar att stärka den 1:a linjens psykiatri, väljer Landstinget Västernorrland och dess företrädare att lägga ner BUP i Kramfors helt och hållet. Familjer hänvisas till Sollefteå och Örnsköldsvik för insatser.

Detta drabbar särskilt de med sviktande resurser. Längre avstånd och transportproblem och sviktande ekonomi innebär ett större hinder att söka vård och stöd längre bort. Det är väl känt inom vården att ju längre väg du har till en vårdenhet, desto mindre benägen är du att nyttja den verksamheten.

■■ LÄS MER: BUP:s framtid i Kramfors under utredning

Ledningen för BUP i länet hävdar att det inte kommer att gå ut över Kramforsbarnen. I det presenterade beslutsunderlaget finns inget som visar att detta stämmer.

Eftersom enheten varit stängd i tre år borde konsekvenserna det fått för patienterna, skolan och socialtjänsten kunna redovisas. Men ingen dialog har enligt uppgift ägt rum om detta med Kramfors kommun. I stället för att lägga ner och centralisera borde man göra tvärtom.

Sårbara familjer, barn med särskilda behov behöver stöd där de bor och i samverkan med elevhälsovård, primärvård och socialtjänst. De problem som finns att bemanna ska lösas utifrån barnens behov. Samhällets basala stödfunktioner ska inte dras in, utan utvecklas.

Ompröva beslutet! Barn och ungdom i Kramfors behöver inte mindre stöd. Öka inte klyftorna i Västernorrland.

Thomas Lundberg

Kramfors, barnläkare och ledamot (V) i SKL:s beredning för Barn och Ungas Hälsa

Gunnar Fors

Ledamot (V) i Hälso- och sjukvårdsnämnden

■■ LÄS MER: BUP klarar tuffa krav

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel