Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vännerna får ärva 600 000

I mars 2007 avled en 74-årig man från Kramfors kommun. Mannen saknade släktingar och därför tillföll hans efterlämnade tillgångar Allmänna arvsfonden. Efter en begäran har nu ett par gamla vänner till mannen istället fått ärva drygt 600 000 kronor.

Mannen, som under sin sista tid var svårt cancersjuk, bodde i en by i Kramfors kommun. De sista veckorna innan han åkte in på sjukhus för sista gången vårdades han i sitt hem av en 51-årig kvinna och en 61-årig man som sedan 1977 är sambos. Då lärde kvinnan känna den avlidna mannen medan hennes sambo känt honom sedan 1960-talet.

Paret har i en inlaga till Kammarkollegiets arvsfondsenhet berättat han de var mannens bästa vänner och att han hela tiden sagt att de skulle få ärva hans tillgångar. I en annan inlaga skriver en kvinna bosatt i Luleå att hon är släkt men mannen. Något som han upplyst henne om efter att i samband med släktforskning kommit fram till att de hade en gemensam farfar.

Luleåkvinnan skriver att hon blev förvånad över att mannens arv tillföll Allmänna arvsfonden. Hon hade fått intrycket att allting var ordnat och att paret, mannens vänner, skulle få både fast och lös egendom. Hon avlutar sitt brev med att på heder och samvete intyga att det var mannens sista vilja.

Så blir det nu också. Med hänvisning till mannens sista vilja och övriga omständigheter har Kammarkollegiet beslutat att paret får ärva mannen. Sammanlagt får de ärva tillgångar för drygt 607 000 kronor. Den stora merparten av arvet består av kontanter insatta på två bankkonton.


STEN ENGBLOM
070-320 49 70