Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vandringshelger i Sollefteå

STF:s lokalavdelning i Sollefteå arrangerade 4 vandringar i maj månad med start tre dagar i rad helgen 22 - 24 maj. Vi började på fredag kväll med Hälsorundan uppe vid Österåsens hälsohem. När Oscar II varit regent i 25 år gjorde Sveriges befolkning en insamling som inbringade 2,2 miljoner. En kommitté bildades och den föreslog att pengarna skulle användas till att uppföra tre stycken sanatorier i Sverige. Det för norra Sverige byggdes på Österåsen och startade 1901. Det blev sedan Sveriges första landstingsägda hälsohem 1982.

Här uppe finns flera leder att välja på, dels grusbelagda breda gångvägar och dels stigar i terrängen. Samtliga bra markerade men stigarna är bitvis blöta. Vi hade tur med vädret då solen sken och det var ovanligt varmt så sent på kvällen. Vandrarna valde olika sträckor från 5,5 km till 10 km. Efter avslutad vandring serverades smörgåsar och kaffe eller te samt saft.

På lördagen hade vi förflyttat oss till Björkå där vi hade start och mål för Sångavandringen utanför "Fik i butik". Även här plats med historik då vi vandrade på Sångamon. Militärverksamheten här blev ursprunget till Västernorrlands infanteriregemente I 21. Skyltar visar var de olika delarna av Sångaläger fanns och här finns också en stor minnessten. Två snitslade sträckor på 6 respektive 10 km kunde vandrarna välja på. Idag bjöds det på kaffe och hembakad kaka i mål.

Nordsjövandringen runt Nordsjösjön ovanför Långsele genomfördes på söndagen. Den vandrades på grusvägar och var därmed lättgången och mindre utmanande. Fina vyer över sjön och de omgivande bergen. Runt sjön är det 10 km. Även nu serverades fika efter målgång.

I strålande högsommarväder den 31 maj var det så dags för Morsdagsvandringen. Med utgångspunkt på Hågestaön kunde vi välja tre olika sträckor från 2 till 12 km. Medarrangör på denna vandring var Naturskyddsföreningen. De hade två tipsrundor med frågor om natur och allemansrätten och även "Naturfalken". Hembakad mazarinkaka, kaffe och saft kunde avnjutas efter vandringen. Sammanlagt under dessa fyra dagar deltog 54 personer. Allt genomfördes enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer om avstånd och utomhus.

Kent Edin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel