Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vandring i höstmörkret

Lördagen den 3 oktober arrangerade vandringssektionen i Sollefteå i samarbete med Svenska Turistföreningens lokalavdelning vandring i höstmörkret.

Vi hade tur med vädret då det regnat både dagarna före och efter vandringen. Solen sken vid start klockan 16 och det fortsatte att vara i stort sett molnfritt. Detta ledde till att det blev mörkt först när de sista kom till mål. Det blev nästan mer vandring i höstsolen än höstmörkret. Temperaturmässigt kunde man tro att det var början av september i stället för oktober.

Det var gemensam start från vårt garage på Nykarlebyvägen men sedan fick man gå i sin egen takt. Uppförsbackarna efter Spannsjövägen verkade aldrig ta slut men efter tre kilometer kom man till avtagsvägen till Jan Gullik. Nu var det ytterligare tre kilometer lätt uppför. Vi var några som tagit bilen upp till Jan Gullik och där gjort upp eld och dukat upp kaffe och kaka tills vandrarna kom. Det hade nu blivit glöd i eldstaden och deltagarna kunde grilla korv. Då vi höll till i två vindskydd och vid bord utanför dessa kunde vi hålla avstånd mellan dem som inte umgås till vardags. Allt serverades och ingen fick ta något själv. Trots restriktioner var det god stämning och många samtal. Mobiltelefonerna fick jobba flitigt men inte för att ringa utan för att föreviga samvaron. Vandringen fortsatte sedan efter rullskidbanorna till skidstation på Hallsta och sedan vägen tillbaka till startplatsen. Sammanlagt var det 19 personer som tillryggalade den 11 kilometer långa sträckan.

Vandring i höstmörkret är tradition sedan 2003. De första åren gick vi till Hullstaklippen men nu har vi i stället stannat vid Jan Gullik sedan några år. Till det senare stället är det lätt att med bil frakta upp fika, bord och ved mm. Risken för olyckor är också mindre nu än tidigare. Att vandra efter en stenig stig i mörkret nerför Hullstaklippen är inte riskfritt. Vi saknar dock utsikten som vi hade över staden från vindskyddet där uppe.

Kent Edin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel