Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vandrarens guide till Höga Kusten

Höga Kusten utnämndes till Världsarv år 2000 och den här boken borde ha skrivits för länge sedan. Men det är mycket välkommet att en så erfaren resenär som Steven Ekholm gjort den första vandringsguiden över Höga kusten.

Annons

Det har skrivits ett antal böcker om Höga kusten under åren men dels har de inte varit så tillgängliga och lätta att hitta i bokhandeln och dels har ingen haft den här utformningen.

"Höga Kusten. Vandringsleder och besöksmål i världsarvet" är en behändig bok med mjuka pärmar. En riktig vandringsguide helt enkelt.

Höga Kustenleden sträcker sig från Höga Kustenbron i söder till Örnsköldsvik i norr. Många har gått från Entré Syd till Slåtterdalsskrevan. Det är den imponerande pärlan förstås. Men det är bara en av 13 sträckor. Sträckan Skoved-Skuleberget är den lättaste sträckan på hela Höga Kustenleden och där kan man se ett enastående vackert kulturlandskap. Den lilla uppodlade dalgången runt Sätra kan ha sett likadan ut sedan medeltiden. "Rena tidsmaskinen" skriver Steven Ekholm.

Det finns också en Världsarvsled. Den invigdes 2010 och är tio mil lång och täcker bland annat Rotsidan, Omneberget, Barsta, Norrfällsviken. Steven Ekholms topp tre på Världsarvsleden är Rotsidan, Norrfällsviken och Mannaminne.

Skärgården med Trysunda, Ulvön och Högbonden har en egen del i boken "Höga kusten". Den avslutande avdelningen "Övriga guldkorn" berättar om Ögeltjärnsberget som ingår i Ögeltjärns stora naturreservat 12 sydost om Örnsköldsvik.

Större delen av området är fortfarande i princip vildmark. Steven Ekholm frågar sig också om det är denna exklusiva avskildhet som lockar kärnbesökarna. "Det är tomt, men ändå inte. Du kan vara själv, men känner dig aldrig ensam" som Steven Ekholm skriver.

Steven Ekholm skriver recensioner och krönikor i DN och har skrivit ett antal antologier om litteratur, bland annat antologier om fantasy direkt riktade till skolan. Han är sedan 1 juni även rektor på Örnsköldsviks Folkhögskola.

En vandringsguide över Höga Kusten som verkligen fungerar.

Höga Kusten. Vandringsleder och besöksmål i världsarvet

Steven Ekholm

Calazo Förlag