Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valter Svensson började arbeta i skogen som 16-åring – lönen för ett dagsverke var åtta kronor

Under luciadagen avled Valter Svensson på Rönnens äldreboende, i sitt 92:a levnadsår. Närmast sörjande är sonen Nils-Erik, hans hustru Inga-Lill samt döttrarna Fanny, med pojkvännen Filip, och Julia.

Valter Svenssons föddes av hemmansägarna Sven och Brita Eriksson i Nordsjö, Anundsjö. Han var det femte barnet i en syskonskara på åtta.

16 år gammal började Valter arbeta i skogen åt Mo & Domsjö. Hans ersättning för sitt dagsverk var åtta kronor. Då fanns det ingen reglerad arbetstid, vilket innebar att arbetsdagen kunde bli åtta till tio timmar lång.

I unga år frälste Jesus Kristus Valter och hans högsta önskan, genom sitt långa liv, har varit att uppriktigt följa och tjäna honom.

1952 köpte han tillsammans med sin bror Markus föräldrarnas jord- och skogsbruksfastighet. Han gifte sig 1957 med Gun-Britt Persson från Järvberget. Då förvärvade de hennes föräldrars hemman.

Tillsammans fick de barnen Marianne, som avled 1983, och Nils-Erik. För nio år sedan blev Valter änkeman.

Under mer än 30 års tid, fram till sin pensionering, var han anställd hos Mo & Domsjö AB.

De senaste sex åren har han bott på Rönnens äldreboende i Örnsköldsvik, där han har trivts mycket bra. Han har deltagit i alla de aktiviteter som boendet arrangerat och tyckte om att umgås med sina kamrater. När andan föll på kunde Valter sätta sig mitt i dagrummet för att läsa ett avsnitt ur bibeln högt och ljudligt, för alla dem som ville höra på. Han drog sin inte heller för att sjunga en sång, a cappella.

Valter var kärnfrisk livet igenom. Det var först under de allra sista dagarna som hans krafter avtog. Han klagade aldrig över sin situation och klarade sig utan fysiska sjukdomar, även om demensen gjorde att närminnet sviktade. Han hade ett sällsynt gott humör och hade lätt till skratt.

Valter och Gun-Britt byggde upp ett harmoniskt hem i Järvberget. För mig var det dyrbart att besöka dem. Atmosfären i hemmet var så underbart ljuvlig – något utöver det vanliga.

Systersonen Sven-Allan Johansson