Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vallokalerna i Taiwan har öppnat

Annons

Vallokaler i Taiwan öppnade på lördagen i vad som är ett första test på populariteten hos den Kina-vänlige presidenten Ma Ying-Jeou.

Om Mas Kinesiska Nationalistparti (KMT) behåller sin nuvarande majoritet eller ökar den, stärks presidentens redan starka mandat att regera. Det kan också ge honom ytterligare kraft att skapa fred med Kina via handelsavtal.

Min känsla är att Kina kommer att följa valet noga för att se om Ma är en pålitlig ledare, sade Ralph Cossa, chef för den amerikanska tankesmedjan Pacific Forum. Ironiskt nog, ju sämre det går för KMT desto mer tillmötesgående kommer Kina att vara eftersom Peking oroas av att DPP kan återkomma till makten, menade han.

DPP, Demokratiska Progressiva Partiet, är huvudkonkurrent till KMT och styrde Taiwan mellan 2000 och 2008. Partiet stöder Taiwans formella oberoende från Kina.

Fokus i lördagens val, där drygt sju miljoner av öns väljare kan delta, är vilka som blir utsedda till lokala befattningshavare. Sammanlagt står 17 platser på spel, och KMT har 13 medan DPP har tre. Ett tredje parti, Nya partiet, har en.

Val i de större taiwanesiska städerna och kommunerna kommer att hållas nästa år, och 2012 är det presidentval.

Inför lördagens val har myndigheter gripit 150 personer i tillslag mot röstköp och valrelaterat våld.